У Харківській ОВА назвали катастрофічними можливі наслідки від розірвання росією “зернової угоди”

Припинення “зернової угоди” росією створює загрозу катастрофічних наслідків для аграріїв Харківської області, які наразі не мають можливості експортувати своє вирощене зерно.

Заступник начальника Харківської ОВА, Євген Іванов, зазначив, що область знаходиться на великій відстані від портів та західного кордону України, що ускладнює вивезення зерна через логістичні труднощі. Це впливає на вартість зерна, яку аграрії отримують за свою продукцію.

“Це катастрофа масштабів, які перевищать масштаби минулого року відповідного періоду до створення “зернової угоди”. Тобто це неможливість ані вивезти, ані продати зерно. Воно просто псується і не продається взагалі. Наша переробка не в змозі переробити більше 10-20% від кількості виробленого зерна. Ми до 80-90% повинні експортувати з регіону”, — сказав він.

У Ізюмі встановлено модульну амбулаторію на місці зруйнованого медзакладу (Фото)

Він попереджає, що припинення “зернової угоди” може призвести до катастрофічних наслідків, особливо якщо заборона на експорт спричинить перешкоди у роботі посівної-уборочної кампанії.

“Це стратегічне питання харчової безпеки не тільки для нашої країни і нашої області, але й для світу також. Тобто катастрофа буде і для тих, хто отримував це зерно”, — наголосив Іванов.

Якщо неможливість експорту зерна триватиме протягом року, виробництво зернових культур у Харківській області може зменшитись на 80-90%.

Комментарии