У Харкові судитимуть нотаріуса за незаконну перереєстрацію агрофірми

Попри воєнний стан, нотаріус посвідчив довіреність на перереєстрацію підприємства на іншого власника, не маючи на це права.

Харківська прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо приватного нотаріуса, який незаконно переписав агрофірму вартістю 5 млн грн.

За даними прокуратури, у жовтні 2022 року нотаріус посвідчив довіреність, відповідно до якої власник фермерського господарства нібито уповноважив іншу особу бути його представником. Справжній власник агропідприємства не був присутній при цьому, оскільки перебував у зоні бойових дій.

Крім того, нотаріус не був включений до переліку нотаріусів, які працюють під час дії воєнного стану, а тому не мав права вчиняти нотаріальні дії.

Діючи всупереч вимогам законодавства, нотаріус зареєстрував зазначену довіреність. Цим він допоміг зловмисникам перереєструвати агрофірму на іншого власника.

Викрали кабель та електрообладнання з охороняємих об’єктів: у Харкові затримано двох чоловіків (Фото)

У результаті потерпілий втратив частку у статутному капіталі підприємства на суму 5 млн грн.

Завдяки вжитим прокуратурою заходам, у ході досудового розслідування на підставі рішення Міністерства юстиції незаконні реєстраційні дії нотаріуса скасовано та поновлено порушені права дійсного власника.

Наразі встановлюється повне коло осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення.

Справу розглядатимуть у Київському районному суді Харкова.

Комментарии