До Харківського національного університету ім. Каразіна хочуть приєднати ще один виш

Міністерство освіти і науки України планує приєднати до Харківського національного університету ім. Каразіна Українську інженерно-педагогічну академію. Про це повідомили на Фейсбук-сторінці УІПА.

У виші заявили, що МОН прийняло це рішення без обговорень, не пояснивши нічого колективу академії. У Міністерстві в свою чергу відповіли, що реорганізація пов’язана з новими демографічними реаліями країни та регіону і відбувається з метою покращити якість освіти для здобувачів.

“Ми отримали відповідь від Міністерства освіти і науки України, але не побачили в ній переконливого пояснення доцільності приєднання нашої академії до ХНУ імені В.Н. Каразіна. Ми не проти реформ у вищій освіти. Розуміємо, що це має робитися для покращення якості освіти України. Але будь-які реорганізації потребують виваженого, обґрунтованого підходу. А основне – прозорого!

Нам не зрозуміло, чому вибір щодо “об’єднання” з іншим закладом випав на наш заклад? З початку повномасштабного вторгнення ворога на територію України, від якого потерпав чи не найбільше Харків, більшість викладачів залишалася в місті і робили все, щоб підтримувати викладачів і студентів, поновити освітній процес.

З вересня 2022 року до навчального закладу повернулися всі викладачі і адміністративно-обслуговуючий персонал. Незважаючи на те, що освітній процес відбувається в онлайн-режимі, більшість здобувачів беруть особисту участь в різних волонтерських заходах: активно працює студентський коворкінг, ведеться активна діяльність з розроблення проєктів з відновлення України в післявоєнний час. Якщо МОН України дійсно цінує унікальність академії, її внесок у кадровий та науковий потенціал України, підготовку робітничих кадрів, то чому перед таким об’єднанням не звернулися до колективу академії?

Наш колектив хотів би не прочитати загальні слова і пусті декларації! Ми вимагаємо, щоб керівництво МОН України зустрілося з нами в стінах нашого закладу і обговорило з нами, яким чином буде забезпечено збереження академією автономії, як забезпечуватиметься розвиток спеціальності 015 “Професійна освіта”, – заявили в УІПА.

Колектив та адміністрація закладу наділслали листи президенту, прем’єр-міністру, Верховній Раді, міністру освіти та науки України з проханням не ухвалювати передчасного рішення про реорганізацію.

Нагадаємо, що до ХНУ ім. Каразіна також планують приєднати Харківський національний педагогічний університет ім. Г. Сковороди. Науково-педагогічний колектив і студенти цього вишу виступають проти такої оптимізації.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии