Харківʼянин намагався продати на інтернет-аукціоні унікальні археологічні знахідки Скіфської доби (Фото)

До правоохоронців звернувся керівник Національного музею історії України, який виявив в мережі Інтернет оголошення про продаж металевих виробів скіфського походження. 48-річний харківʼянин виставив на спеціальному сайті під псевдонімом набір бронзоливарника, датований 2 сторіччям до нашої ери. Стартова ціна, оголошена ділком, склала 350 тисяч гривень. Про це повідомили у поліції Харківщини і обласній прокуратрі.

Гендиректор Національного музею історії України вказав, що металеві вироби мають історичну і культурну цінність, та їх привласнено незаконно.

Судитимуть мешканця Сум за незаконну контрабанду археологічних цінностей

Судячи з опублікованих фото, йдеться про надзвичайно рідкісну археологічну знахідку, що належала стародавньому майстру-ливару. На фотографіях видно понад 60 уламків бронзових знарядь та казанок. Серед них є предмети, дещо схожі на серпи культури Ґава-Голігради.

Знахідки подібних комплексів до сьогодні взагалі невідомі, особливо якщо йдеться про Харківську область. Уламки бронзових серпів належать до більш раннього періоду, а їх аналоги відомі тільки на заході України. Унікальність цього скарбу полягає в тому, що він одночасно дає нову інформацію про стародавні технологічні прийоми, торгівельні зв’язки та економічний рівень суспільства.

За місцем мешкання фігуранта поліцейські провели санкціонований обшук, під час якого виявили та вилучили культурні цінності вагою 21 кілограм. Історичну знахідку вилучили та направили на експертне дослідження.

Наразі првоохоронці зʼясовують, яким чином артефакти опинилися у зловмисника. Вирішується питання щодо повідомлення харківʼянину про підозру.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии