Харківські гвардійці вибороли 4 медалі на змаганнях ветеранів та поранених військовослужбовців у Лас-Вегасі (Фото)

Українці взяли участь у змаганнях для ветеранів та військовослужбовців, які отримали поранення і травми, United States Air Force Trials 2024, що відбулися на військовій базі Повітряних сил США Nellis Air Force Base у Лас-Вегасі.

Як повідомили у пресслужбі 5-ї Слобожанської бригади Нацгвардії, на церемонії відкриття першою на поле вийшла збірна України. За спортивною традицією, атлети рухалися з національним прапором та смолоскипом.

Харківщину на змаганнях представили чотири військовослужбовці, троє з яких – гвардійці. Протягом першого тижня United States Air Force Trials 2024 харківські гвардійці вибороли 4 медалі. Так, Артем Коц виборов “золото” у пауерліфтингу, а начальник фізичної підготовки та спорту 5-ї Слобожанської бригади Сергій Кіяшко виборов відразу три медалі: два “срібла” та одну “бронзу” на змаганнях з бігу на різних дистанціях (100, 200 та 400 м).

Сергію Кіяшку 34 роки, він шестиразовий чемпіон України з гирьового спорту, учасник АТО/ООС. Займається бігом вже багато років.

На початку повномасштабної війни Сергій разом з родиною опинився в окупації: офіцер проїхав близько десятка російських блокпостів, щоб вибратись до побратимів та продовжити захищати Батьківщину. 1 січня 2023 року поблизу Кремінної Донецької області під час бойового зіткнення з противником харків’янин отримав акубаротравму та травмування ноги.

Після травми три тижні проходив реабілітацію, а потім самостійно почав відновлюватися, займачись спортом.

“Перша моя пробіжка була на відстань два кілометри в темпі, коли мене обганяли діти”, – розповів Сергій Newsroom.

Зараз нацгвардієць продовжує службу і вважає, що спорт — це один із найдоступніших методів реабілітації після поранень та травм, а спортивні заходи — це можливість психологічного розвантаження та реабілітації.

“Я — начальник фізичної підготовки та спору бригади, намагаюся хлопців залучати до спорту. І коли вони не впевнені в собі, треба їх мотивувати. До прикладу, вмовляв хлопця, в якого осколки в плечі, поїхати на змагання у Дніпро, він вагався, але врешті — виборов три призові місця, отримав задоволення і вже хоче далі й більше виступати. Тому, я власним прикладом хочу показувати хлопцям, що треба пробувати”, – зазначає Сергій.

До змагань United States Air Force Trials 2024 він готувався на протязі трьох тижнів. Зізнається, що найбільше у Лас-Вегасі його вразило, як українську збірну зустрічали американці та їхнє ставлення до наших спортсменів та України вцілому.

Артем Коц, який виборов на змаганнях “золото” у пауерліфтингу, вже понад 20 років займається у тренажерній залі. З 2010 року почав виступати у комерційних федераціях з пауерліфтингу.

“Якось після травми спробував окремо жим лежачи й мені це сподобалося, так і виступав у жимі лежачи. Я виступав у ваговій категорії — до 90 кг і максимальний зафіксований результат – 197,5 кг. В Україні у цій ваговій категорії я серед найсильніших. А з 2013 року працював вже тренером у залі. Готував багатьох спортсменів, але найсильнішою стала моя дружина. Зумів довести її до рівня “еліта паверліфтингу”, вона багаторазова рекордсменка. Я кайфую від того, коли мої спортсмени досягають таких вершин. Коли вони змагаються з іншими спортсменами, я тим часом змагаюся і з їхніми суперниками, і з їхніми тренерами. Для мене найцікавіше вибудувати ідеальну техніку і стратегію змагань. Знаю, що можна перемогти, не викладаючись максимально”, – розповів Артем Коц.

Загалом у збірну України ввійшли 30 учасників — ветеранів та військовослужбовців, які змагаються в 11 адаптивних видах спорту: плаванні, велоспорті, баскетболі на візках, волейболі сидячи, регбі на візках, стрільбі з лука, пауерліфтингу, бігу, штовханні ядра/метанні диска, веслуванні та кульовій стрільбі. Українська збірна виборола рекордні 76 медалей: 44 золотих, 20 срібних та 12 бронзових. Найбільше нагород наші воїни здобули у змаганнях з плавання та веслування.

United States Air Force Trials 2024 – це змагання ветеранів та військових Повітряних сил і морської піхоти США, які є відбірковим етапом для участі у Warrior Games, — найбільшому американському турнірі з адаптивних видів спорту для військових з пораненнями та травмами.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии