Кіберполіція у Києві викрила шахраїв, які привласнили 200 тисяч гривень за допомогою вразливості в додатку таксі (Фото)

Столичні кіберполіцейські викрили групу зловмисників, які привласнили щонайменше 200 тисяч гривень за допомогою вразливості в мобільному додатку міжнародного сервісу таксі.

Організував шахрайську схему 23-річний мешканець Києва, який залучив до неї спільників. Фігуранти створили Telegram-канал, де приймали замовлення щодо пасажирських перевезень за заниженими тарифами.

Надалі шахраї створювали відповідні замовлення в мобільному додатку однієї з популярних служб таксі. Використовуючи вразливості в роботі додатка, аферисти змінювали інформацію замовлення. Таким чином правопорушники заволодівали коштами за поїздку.

За попередніми даними, фігуранти завдали збитків міжнародній компанії на загальну суму 5 тисяч євро, що в еквіваленті становить майже 200 тисяч гривень.

У Києві викрили злочинну організацію, яка відбирала у підприємців бізнес, пов’язаний з паркувальними майданчиками (Фото)

Поліцейські провели 5 обшуків в оселях та автомобілях фігурантів. Вилучено понад 70 тисяч доларів, комп’ютерну техніку, накопичувачі даних, мобільні телефони, банківські картки, сім-холдери, автомобіль та «чорнові» записи. Під час проведення слідчих дій зловмисники безрезультатно намагалися знищити нотатки, що містять важливу доказову інформацію. На вилучене майно, зокрема готівку в іноземній валюті, накладено арешт.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до п’яти років позбавлення волі. Організатору оголошено підозру та до суду направлено клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання вартою.

За результатами аналізу вилучених у ході обшуків доказів буде прийнято рішення щодо оголошення підозри іншим учасникам шахрайської схеми. Тривають слідчі дії з метою встановлення можливих спільників зловмисників та загальної суми завданих збитків.

Комментарии