Кіберполіція викрила злочинну групу, яка привласнила понад 10 мільйонів гривень пожертв для дітей (Відео)

Кіберполіція спільно з поліцією Дарницького управління викрила злочинну групу, яка створила фейкові благодійні фонди для збору коштів на допомогу дітям, постраждалим від війни. Зловмисники вивели з цих коштів понад 10 мільйонів гривень, розподіливши їх між собою. Організаторам цієї схеми висунуто обвинувачення.

Три організатори цієї злочинної групи заснували фіктивні організації, які видали за благодійні фонди. Залучивши до співпраці трьох інших осіб, вони створили call-центр, з якого здійснювали дзвінки підприємцям і представникам різних організацій з проханням пожертвувати на потреби дітей, які постраждали від війни. Зловмисники намагалися маскувати свою незаконну діяльність, переказуючи всього 5% отриманих коштів на благодійні цілі, а решту привласнювали собі.

У підсумку, було привласнено понад 10 мільйонів гривень.

ДБР викрило подружжя, яке наживалося на гуманітарній допомозі для ЗСУ (Фото, Відео)

Правоохоронці провели обшуки в оселях фігурантів та в місці розташування call-центру, під час яких було вилучено мобільні телефони, ноутбуки, банківські картки, документацію та печатки. У цій операції також брали участь працівники поліції особливого призначення.

Організаторів цієї злочинної схеми затримали в порядку ст. 208, п. 6 ч. 1 ст. 615 Кримінального процесуального кодексу України. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 201-2 (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) Кримінального кодексу України.

Чотирьом фігурантам оголошено про підозру, за якою їм загрожує до семи років позбавлення волі з конфіскацією майна. Триває розгляд можливості оголошення підозри іншим співучасникам цієї злочинної групи.

Комментарии