На Харківщині затримали сім’ю зрадників, які хотіли підірвати залізничні ешелони ЗСУ

У результаті спецоперації затримали ворожу агентурну групу, яка розвідувала маршрути руху військових ешелонів ЗСУ на Лиманському напрямку. Підозрювані — брат та сестра, які проживають у селищі Донець Ізюмського району та працюють на місцевому комунальному підприємстві.

Як повідомив речник Управління СБУ в Харківській області, найбільше фігурантів цікавили “уразливі” ділянки переміщення поїздів, наприклад, залізничні мости, шляхопроводи і автотунелі під коліями. Також зловмисники встановлювали координати релейних шаф і трансформаторних підстанцій “Укрзалізниці”.

Мешканець Харківщини разом з напарником намагався підірвати залізницю, щоб зірвати постачання ЗСУ

Отримані відомості агенти готуваличя передати своєму російському куратору у вигляді геолокацій критичної інфраструктури на Google-картах. На основі цієї інформації загарбники планували здійснити диверсію на залізничній лінії під час руху вантажного ешелону ЗСУ. Таким чином окупанти сподівалися зірвати безперебійне постачання української зброї та боєприпасів на передову східного фронту. Однак Служба безпеки завадила реалізації ворожих планів. Усю агентурну групу викрили ще на початковому етапі її розвідувальної активності. Після цього їх діяльність покроково задокументовали і затримали на етапі збору розвідданих для окупантів.

Встановлено, що влітку 2023 року брат з сетрою потрапили у поле зору кадрового співробітника головного управління генштабу збройних сил РФ через антиукраїнські дописи у прокремлівських Телеграм-каналах. Особу їхнього куратора вже встановили.

Під час обшуків у помешканні затриманих вилучили мобільні телефони, якими вони користувались для комунікації з російським гру.

Фігурантам оголосили підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб). Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии