На Одещині викрили шахрайський кол-центр, який виманив у людей до $200 тис. на місяць (Фото, Відео)

На Одещині затримано організатора та 15 учасників шахрайського кол-центру, який заволодів грошима громадян України, Молдови, Польщі, Іспанії, Чехії, Італії, США та ОАЕ на суму до $200 тис. на місяць.

Організатором злочинної групи виявився уродженець Грузії, який неодноразово судимий за скоєння майнових злочинів і має стійкі зв’язки з одним зі “злодіїв в законі”.

Учасники кол-центру телефонували жертвам і представлялися співробітниками банків, державних органів або правоохоронних органів. Вони розповідали, що у людей є проблеми з законом або банківським рахунком, і пропонували допомогу в їх вирішенні. Для цього вони вимагали надати особисті дані або доступ до банківських рахунків.

Колишній в’язень затриманий за крадіжки телефонного кабелю в Харкові (Фото)

Якщо люди не надавали свої дані, аферисти вмовляли їх встановити на телефон або комп’ютер програму, яка, на їхню думку, забезпечить захист від шахрайства. Насправді ця програма давала зловмисникам доступ до пристроїв жертв і дозволяла їм виводити гроші з їхніх банківських рахунків.

Оперативники Державного бюро розслідувань документували діяльність злочинної групи з лютого 2023 року. Під час обшуків у фігурантів вилучили 65 одиниць комп’ютерної техніки, дев’ять транспортних засобів, кошти у сумі $38 800 та 12 000 гривень, а також інші речові докази.

За даним фактом слідчі ДБР відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна.

Комментарии