На полі в Харківській області знайшли понад 70 мін

Більше ніж 70 протипіхотних мін «пелюстка» виявили та знищили поліцейські разом із саперами на полі, розташованому між селами Новий Бурлук та Леб’яже Чугуївського району. За словами фахівців вибухотехнічного управління поліції, Харківщина – одна з найбільш замінованих областей. Про це повідомили у відділі комунікації поліції області.

Кожного дня на деокупованих територіях регіону працюють спеціалісти-вибухотехніки з усієї України у складі зведеного загону. Як розповів старший інспектор вибухотехнічної служби з Житомирської області Дмитро Лобанчук, чнайчастіше знаходять протитанкові, а також протипіхотні міни класу ПФМ-1С.

У полі на Харківщині підірвався трактор: загинули двоє чоловіків

«Працювати з такими мінами вкрай небезпечно, оскільки не знаєш, що може бути в боєприпасі перероблено або якими іншими «мінами-сюрпризами» вони можуть бути заблоковані», – говорить Дмитро Лобанчук.

Найбільше травм цивільне населення отримує саме від міни ПФМ-1 «Пелюстка». На території Харківщини таких мін дуже багато. По оцінках вибухотехників, лише на території Чугуївського району їх десятки тисяч. Натрапити на неї можна будь-де.

Вибухотехніки роблять проходи по території та виявляють міни за допомогою візуального огляду, а також спеціальних саперних щупів. Потім переносять небезпечні знахідки в більш безпечне місце та підривають.

«У більшості випадків розмінування робиться вручну, але у нас є техніка, надана закордонними партнерами. У них інша специфіка роботи, яка більш безпечна для самого вибухотехніка», – розповів Дмитро Лобанчук.

На територіях, де йшли активні бойові дії, велика частина місцевості засипана касетними мінами. Деякі з них перероблені та можуть раптово вибухнути.

Поліцейський відділу вибухотехнічної служби ГУНП Житомирської області Володимир Кравчук розповів, що деякі міни можуть зреагувати на метал, інші запрограмовані на самоліквідацію, але працюють неадекватно. Наприклад, міна ПФМ-1С повинна бути самоліквідована в термін від однієї до 40 годин, а вона лежить місяцями.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии