На відновлення ліцею у Чугуєві витратять 230 мільйонів гривень: угода була укладена майже без торгів, — ХАЦ

На відновлення Чугуївського ліцею № 2 у Харкові планується виділити 230 мільйонів гривень. Департамент капітального будівництва Харківської обласної військової адміністрації має намір укласти угоду з приватною компанією “Будівельна фірма “Промтекс” щодо проведення реконструкції цього ліцею за ціною 235 мільйонів гривень. Протягом проведення торгів фактично виключили можливість економії, ціни на будівельні матеріали та обладнання завищені, іноді в кілька разів.

Ця інформація стала відомою під час моніторингу системи “Prozorro”.

Єдиним конкурентом компанії “Промтекс” під час торгів було ТОВ “Перша слобожанська будівельна компанія”.

Раніше було відомо, що ПП “Будівельна фірма “Промтекс” регулярно отримує великі замовлення від департаменту капітального будівництва Харківської обласної військової адміністрації за завищеними цінами на матеріали.

Та сама ситуація трапилася і цього разу. Вартість металопластикових віконних блоків оцінюється в 8500 гривень за квадратний метр. Для порівняння, департамент капітального будівництва Харківської обласної військової адміністрації раніше уклав угоду на аварійно-відновлювальні роботи у багатоквартирному житловому будинку у Чугуєві, де вартість металопластикових вікон виявилася на ринковому рівні та становила 4452 гривні за квадратний метр.

Також аналогічна ситуація спостерігається з дверними металопластиковими блоками. У кошторисі на реконструкцію ліцею у Чугуєві компанія “Промтекс” встановлює ціну у 9200 гривень за квадратний метр, в той час, як на тендері того ж департаменту щодо будівництва бомбосховища в Люботині вказує ринкову ціну — 7300 гривень за квадратний метр.

Значно завищена вартість фундаментних блоків.

Ціни на блоки ФБС 24.4.6-Т суттєво відрізняються в порівнянні з тендерною документацією для відновлення адмінбудівлі у Руській Лозовій. У тендері ця сама фірма пропонувала їх за 3200 гривень за штуку, а ринкова ціна ще нижча.

Також ціна на гідроізоляційну суміш значно перевищує ті, які можна знайти в магазинах, наприклад, у “Епіцентрі”.

У кошторисі також зазначена вартість мастики без конкретного найменування, яка перевищує ціни на подібні товари в магазинах.

Зазначається, що в “Епіцентрі” немає жодної схожої товарної позиції, де можна було б знайти мастику за подібними цінами, усі мастики коштують у 5-10 разів менше.

Вартість ПВХ-мембрани також значно вища, ніж ціни на аналогічні товари в будівельних магазинах і порівнянні з іншими проєктами. Для ремонту готелю в Ізюмі вартість ПВХ-мембрани була встановлена значно нижчою.

У будівельних магазинах є безліч варіантів у ціновому діапазоні 350-450 гривень за квадратний метр.

Отже, вартість матеріалів для ремонту ліцею в Чугуєві була завищена удвічі порівняно з ринковими цінами та іншими схожими проєктами.

Ціни на керамічну плитку для підлоги в проєкті для ремонту ліцею в Чугуєві перевищують ринкові ціни, становлячи понад 1000 гривень за квадратний метр. Українські магазини пропонують асортимент плитки в діапазоні вартості від 400 до 600 гривень за квадратний метр. Наприклад, управління освіти та науки в Білій Церкві закупило плитку для шкіл саме в цьому ціновому діапазоні, як от українську Атем Грес 0010 Pimento за 428 гривень за квадратний метр.

Деякі будівельні матеріали в проєкті ремонту дійсно вказані за ринковими цінами, як, наприклад, теплоізоляційна стяжка Тепловір П-400, ціна якої відповідає ринковим цінам. Однак зазначено, що ця ситуація є винятком, оскільки багато інших позицій мають переплати.

Також можна відзначити надмірність вартості техніки. Наприклад, комп’ютери з TFT-моніторами були включені у кошторис за ціною 38 000 гривень за одиницю, а 29 телевізорів мають вартість практично 30 000 гривень кожен.

Слід зазначити, що ПП “Будівельна фірма “Промтекс” була частиною Консорціуму “Білдінг Груп” разом з ТОВ “Спецбудмонтаж-Україна” Анатолія Денисенка, ТОВ “Індастріал Білдінг Груп” та ТОВ “Інкам-Білдінг” Станіслава Києвця. Технічну підтримку для виконання робіт у Чугуєві надаватиме “Спецбудмонтажпромбуд” Станіслава Києвця, який був керівником декількох підприємств у групі “Авантаж” екснардепа Анатолія Денисенка.

Засновником ПП “Будівельна фірма “Промтекс” був Станіслав Бровін, але зараз 50% власності належать Ірині Ярован.

Крім того, ХАЦ наголошує на тому, що розробка проєктно-кошторисної документації для відновлення ліцею обійшлася у 1,5 мільйона гривень, і ці роботи виконувала ФОП Тесаловська Галина Вікторівна.

Комментарии