Повторна експертиза показала, що будинок у центрі Харкова, який хотіли знести, можна відремонтувати

Нова експертиза технічного стану будинку по вулиці Свободи, 11/13 показала, що багатоповерхівку можна відремонтувати. Про це стало відомо зі звіту, який опинився у розпорядженні Харківського антикорупційного центру.

За його даними, у 2022 році обстеження трьох будинків, по вул. Мироносицькій, 32, по вул. Мироносицькій, 34 та по вул. Свободи, 11/13, проводило ТОВ “Фаворит експерт”. На підставі висновків цієї експертизи Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки ХОВА прийняла рішення про демонтаж будинків у самому центрі міста. Однак власники квартир знайшли численні невідповідності у звіті експертів та оскаржили рішення влади.

Так, наприклад, мешканці будинку по вулиці Свободи зробили власну експертизу, яка показала, шо клас пошкоджень об’єкту – другий, а не четвертий, як було сказано в експертизі на замовлення міськради.

“Комусь це вигідно”: мешканці будинку в центрі Харкова не згодні з рішенням влади про знесення

У травні міськрада замовила проведення нової експертизи. У новому звіті експертів ТОВ “Алдена” сказано, що категорія пошкодження будинку – друга. 

“Наявні пошкодження несучих та огороджувальних конструкцій (категорій відповідальності конструкцій А та Б), ступінь та характер яких свідчить про необхідність виконання робіт щодо часткового демонтажу частин об’єкта або його окремих конструкцій, підсилення об’єкта або його окремих несучих та огороджувальних конструкцій. Орієнтовний ступінь пошкоджень об’єкта в цілому близько 41-80%”, – йдеться у висновках.

У звіті рекомендовано відновити об’єкт шляхом капітального ремонту і виконати ці роботи протягом 2023 року.

“Дешевше людям купити квартири”: у ХОВА прокоментували знесення трьох будинків в центрі Харкова

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии