Прокуратура вимагає повернути у державну власність землі, на яких розташована пам’ятка археології «Поселення Харків»

Слобідська окружна прокуратура Харкова направила до суду 7 позовних заяв в інтересах держави до фізичних осіб про визнання незаконними та скасування рішень органу місцевого самоврядування, визнання недійсними договорів купівлі-продажу та повернення земельних ділянок державі.

Встановлено, що на підставі рішень Харківської міської ради протягом 2015-2019 років фізичним особам було продано сім ділянок, розташованих в Основ’янському районі Харкова по вул. Руставелі, вул. Молочній, по пров. Соляниківському та по просп. Гагаріна, для експлуатації та обслуговування нежитлових будівель. Загальна площа земель складає близько 0,5 га, а їхня вартість — майже 5 млн грн.

Харківські поліцейські виявили зловмисника, який пошкодив історичні пам’ятки (Відео)

Прокуратурою встановлено, що зазначені землі розташовані в межах пам’ятки археології місцевого значення Поселення Харків, занесеної до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини», земельні ділянки, на яких розташовані пам’ятки археології, можуть перебувати лише у власності держави. 

Розпорядником земель вказаної категорії в межах міста є Харківська обласна державна (військова) адміністрація, а контроль за використанням пам’яток археології здійснює Департамент культури і туризму облдержадміністрації. 

Вказані порушення стали підставою для направлення окружною прокуратурою відповідних позовів до суду. За даними пресслужби облпрокуратури, наразі Червонозаводський райсуд Харкова відкрив провадження у справах.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии