Разом з росіянами відбирав їжу у людей: засудили пособника окупантів із Циркунів біля Харкова

Ще двоє поплічників агресора, які працювали на російських загарбників у період окупації Харківщини, отримали реальні терміни ув’язнення. Про це повідомив речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

Один із засуджених – мешканець села Циркуни. За даними слідства, під час захоплення населеного пункту він допомагав окупантам орієнтуватися на місцевості та грабувати оселі місцевих жителів.

Встановлено, що зловмисник разом із озброєними російськими військовими вдиралися у будинки місцевих мешканців та «конфісковували» продовольчі запаси, авто та генератори. У ході таких «нальотів» рашисти відбирали навіть їжу у дітей та людей похилого віку, а у разі відмови чи спротиву – погрожували ув’язненням до катівні та вбивством. За співпрацю з окупантами фігурант отримав від них «привілеї» щодо вільного пересування селищем.

Харків’янка передавала дані про ЗСУ ексобранцю-вагнерівцю: зрадниці загрожує 12 років в’язниці

Співробітники СБУ затримали зловмисника під час стабілізаційних заходів на звільненій території регіону у травні 2022 року. Суд визнав його винним за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору) та призначив 10 з половиною років тюрми.

Іншою засудженою є мешканка Куп’янського району, яка «зливала» до фсб розвіддані про дислокацію та переміщення Сил оборони на території громади. За даними слідства, російська спецслужба дистанційно залучила жінку до співробітництва після початку повномасштабного вторгнення рф. Насамперед агресор хотів дізнатися про місця базування складів з озброєнням та боєприпасами ЗСУ, щоб скоригувати по них ракетно-артилерійські і дронові атаки.

Співробітники СБУ встановили місцеперебування зловмисниці і затримали її у власному помешканні після звільнення району. Суд визнав жінку винною за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану). Їй призначено покарання у виді 6 років позбавлення волі.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии