Рейдерське захоплення ТРЦ “Французький бульвар”: подробиці подій

13 травня в Харкові пройшли обшуки в офісі компанії “Аксіома”, що володіє відомим ТРЦ “Французький бульвар”. Обшуки проводили співробітники Головного слідчого управління Національної поліції України на підставі рішення судді Печерського районного суду міста Києва Крістіни Константинової.

У рішенні передбачено вилучення документів, печаток, комп’ютерної техніки. Крім того, обшуки проводилися в квартирах менеджерів компанії. Керівництво “Аксіоми” і ТРЦ “Французький бульвар” вважає, що це – спроба рейдерського захоплення власності. 18 травня, директор компанії “Аксіома”  – Ігор Сбітнєв, вирішив особисто прокоментувати  події та розповісти подробиці: 

“Це вже вдруге за два місяці. 6 березня обшуки проводили за 10 адресами, в тому числі в офісі та за місцями проживання засновників і співробітників компанії “Аксіома”. Всі ці дії носять явно замовний характер, і ми розуміємо, хто за цим стоїть”.

Підставою для рішення стала заява номінального учасника Ганни Кіпріч щодо невиплати їй дивідендів. За цією заявою в “Аксіомі” вже проводилися обшуки два місяці тому з вилученням документів і техніки, пояснює директор компанії Ігор Сбітнєв. Також він вважає, що за Кіпріч стоїть кінцевий бенефіціар – харківський бізнесмен, екс-депутат міської ради Олександр Гринько. Саме він, на думку Сбітнева, намагається здійснити рейдерське захоплення компанії.

“Після тих обшуків і вилучень ми змушені були купити нову техніку, переустановили програми бухобліку, заново налагодили всі процеси, і тепер – постанова, що дозволяє все це знову вилучати. Я не бачу в цьому ніякого іншого сенсу, крім як паралізувати діяльність компанії”, – пояснює бізнесмен. 

photo_2020-05-27_15-36-01_2.jpg

“Паралельно до наших ділових партнерів почали навідуватися невідомі особи, які представляються співробітниками правоохоронних органів або адвокатами. Вони часто діють відверто провокативно, погрожують та вимагають надати неправдиві свідчення щодо своїх ділових стосунків з ТОВ “Аксіома”, щоб підтвердити звинувачення з боку Ганни Кіпріч.
Натомість звинувачення у нібито виводі коштів є безпідставними. Для сплати коштів, за будь-якими договорами, не достатньо підпису директора. На вимогу кредиторів було укладено договір за яким другий підпис мала накладати керуюча компанія і усі кошти сплачувались виключно в рамках узгодженого бюджету або з обов’язковим узгодженням. ТРЦ “Французький бульвар” будували “з нуля”, на позикові кошти, а окупність такого проєкту настане, в кращому випадку, через 10 років після відкриття. Весь дохід компанії йде на обслуговування боргу та розвиток, а дивіденди не отримував і не отримує ніхто, включаючи Кіпріч”, – пояснює Сбітнєв. 

Адвокат протилежної сторони під час прес-конференції заявив, що мова про рейдерську атаку не йде – учаснику потрібен аудит і необхідна інформація про діяльність компанії.

“Ідея Анни Кіпріч, чиї інтереси я представляю, полягає в тому, щоб робота в ТРЦ була повністю легальною та прозорою, і щоб вона мала можливість бачити те, що відбувається з її підприємством. Їй необхідна інформація, скільки є кредитів в компанії, куди направляються гроші, навіщо потрібна прибудова за 40 мільйонів гривень. Правоохоронці реагують на її заяву і здійснюють належну роботу”, – розповів адвокат Володимир Капустін.

Однак на думку представників “Аксіоми” ці твердження не відповідають дійсності, так як з 2013 р в компанії працює Ліпак Ольга на посаді керівника фінансового департаменту, яка вела всю бухгалтерію і мала всю інформацію про доходи та витрати компанії. При цьому вона є пов’язаною особою з Ганною Кіпріч і Олександром Гринько.

photo_2020-05-27_15-36-01_0.jpg

Теги:

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показать все посты

Комментарии