Росія масово скуповує українські телеграм-канали для спецоперації “Майдан-3” – ГУР МО

Головне управління розвідки Міністерства оборони України має списки осіб, яких РФ може залучити до поширення російських наративів і впливу на суспільно-політичну ситуацію в Україні. Про це в ефірі “Радіо Свобода” повідомив представник ГУР Андрій Юсов.

За його словами, часто з такими людьми контактують не напряму, а через посередників, і серед таких людей можуть бути громадські та політичні діячі, лідери суспільної думки.

“Я зараз не можу називати конкретні прізвища. Є списки людей, по яких ворог працює, і є завдання залучати їх для поширення своєї риторики і впливу на суспільно-політичну ситуацію в країні. Це десятки людей, якщо ми говоримо про впливові категорії. Не напряму, тобто це не завжди означає, що до людини звертається хтось із “червоною зіркою”. Це може бути вихід на посередників через нейтральні теми. Головне, вкраплення тих наративів, які потрібні ворогу. Ця робота, спроби її, відбуваються як в Україні, так і за кордоном”, – розповів Юсов.

Він також заявив, що для досягнення цілей з просування російських наративів та розхитування ситуації в Україні ворог масово купує та створює телеграм-каналів. Також створюються ботоферми, які посилюють російську риторику у соцмережах.

“Зараз буквально в живому часі продовжується активна закупівля різноманітних інструментів – починаючи від телеграм-каналів, сторінок в різноманітних соцмережах, і до виходів на лідерів суспільної думки. Кожного разу, коли ми будемо чути такі наративи, які розхитують зсередини нашу країну, які делегітимізують ухвалення державних рішень – відповідно ми будемо розуміти, на кого ці наративи працюють”, – пояснив Андрій Юсов.

Операція, мета якої є розхитування суспільно-політичної ситуації всередині України, з боку Росії отримала назву “Майдан-3”. За словами представникаГУР, практика називати антиукраїнські заходи українськими словами поширена у Росії і бере початок із радянських спецслужб.

Блогера-мільйонника засуджено до 15 років за допомогу ворогу

Заяву щодо інформаційної спецоперації російських спецслужб оприлюднила також Служба безпеки України.

“Спецоперація “Майдан – 3” досягне своєї кульмінації у березні-травні 2024-го року, протягом найближчих тижнів ворог кине максимум зусиль на розповсюдження деструктивних для світової безпеки наративів і спроб розпалювання конфліктів – як всередині України, так і в інших точках світу, де є дієва підтримка України. Методика кампанії – традиційна для російських спецслужб: поставити під сумнів легітимність прийнятих в Україні після 20 травня владних рішень, поширити панічні настрої, зневіру, штучно протиставити цивільних та військових, посварити нас з нашими союзниками, розповсюдити в суспільстві усілякі “теорії змови”. Це відбувається на фоні публічних заяв рф про створення нових типів надзброї, яка, на думку росіян, мала би забезпечити технічну перевагу рф над Заходом на найближче десятиріччя. Звідси випливає, що спротив цілям рф в Україні є небезпечним для світу, а тому рф буде підштовхувати інші країни до прямого діалогу щодо України без нашої участі”, – заявили в Комітеті з питань розвідки при президентові України.

“Також росіяни через власних агентів впливу в Україні та по всьому світу робитимуть ставку на організацію різноманітних протестних акцій, свідомо дискредитуватимуть процес обміну військовополонених. За задумом ворога, на першу половину червня ситуацію в нашій державі вдасться розхитати і тоді, скориставшись цим, Україні буде завдано військову поразку на сході, в цьому і є ключова ідея їх операції”, – сказано у заяві.

За інформацією СБУ, у листопаді минулого року в межах спецоперації “Майдан – 3” на поширення антиукраїнських настроїв лише на платформі Телеграм Росія витратила майже 250 мійльйонів доларів. Натомість загальний бюджет операції становив астрономічні 1,5 мілйордів доларів.

“Це – найдорожча “акція” російських спецслужб в історії”, – заявили в СБУ.

Українців, міжнародних партнерів та союзників держави закликали до єдності.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии