Росіяни знову замінували Запорізьку АЕС

Російські військові знову замінували Запорізьку атомну електростанцію по її периметру. Про це йдеться в повідомленні Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), передав “Укрінформ“.

“Міни по периметру ЗАЕС – у буферній зоні між внутрішньою та зовнішньою огорожею об’єкта, які раніше були виявлені командою МАГАТЕ й вилучені в листопаді 2023 року, – тепер знову на місці. Це закрита зона, недоступна для оперативного персоналу станції», – повідомили в МАГАТЕ.

На захопленій росіянами ЗАЕС стався повний блекаут: є загроза радіаційній безпеці

Також зазначається, що на ЗАЕС цього тижня на кілька годин зникло резервне електропостачання реакторних блоків. Причини інциденту з’ясовуються.

Щодо зовнішнього електропостачання, то для охолодження шести реакторів на сьогодні доступними залишаються лише одна лінія 750 кВ та одна резервна лінія 330 кіловольт (замість чотирьох 750 кВ та шести 350 кВ).

“Вразливий стан електропостачання станції залишається однією з головних загроз. Ситуація в цьому плані залишається вкрай тривожною», – підкреслив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

З серпня 2022 року станція вже вісім разів втрачала електропостачання з-поза меж майданчика й залежала лише від аварійних дизельних генераторів, додав він.

Нагадаємо, росіяни захопили Запорізьку АЕС 4 березня 2022 року. Станцію постійно обстрілювали російські військові, тим самим порушуючи ядерну безпеку. На тлі цих подій президент України попросив делегацію МАГАТЕ відвідати електростанцію.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии