Розклеював агітацію і закликав воювати проти України: у Харкові заочно судитимуть депутата-колаборанта з Куп’янська

Під час окупації збройними силами рф Куп’янського району 45-річний місцевий мешканець добровільно погодився на співпрацю з ворогом. До повномасштабного вторгнення держави-агресорки в Україну чоловік був депутатом Куп’янської міської ради і очолював одне з місцевих комунальних підприємств.

Як повідомили у пресслужбі Харківської облпрокуратури, при окупантах депутат обійняв посаду «заступника голови» так званої «военно-гражданской администрации Купянского района Харьковской области». До повноважень колаборанта належали «вопросы инфраструктуры». Обвинувачений відповідав за загальну організаційну, матеріально-технічно та інформаційну підготовку до створення комунальних підприємств та призначення на посаду директорів.

Свої повноваження колаборант виконував до моменту деокупації у вересні 2022 року, після чого втік на непідконтрольні території.

Наразі обвинувачений переховується від українського правосуддя, його оголошено у розшук. Чоловіка судитимуть заочно в Червонозаводському райсуді Харкова. За колабораційну діяльність йому загрожує від 5 до 10 років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Як дізналися розслідувачі Харківського антикорупційного центру, мова йде про Валерія Кизима.

Він обрався до Куп’янської міськради від партії “Блок Кернеса – Успішний Харків!”. За даними порталу “YouControl”, Кизим з 2014 по 2017 роки був керівником куп’янського КП “Благоустрій міста”. А з січня 2019 року став керівником іншого куп’янського КП – “Комунальник”. І тільки зовсім нещодавно його звідти прибрали.

За даними прокуратури, разом з іншими колаборантами Кизим передавав російським загарбникам адреси місць проживання проукраїнських мешканців. Крім того, псевдочиновник “зливав” окупантам інформацію про місця розташування особового складу ЗСУ, розклеював по Куп’янську агітаційні листівки із закликом до співпраці з рф і пропонував чоловікам воювати проти України.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии