СБУ оголосила Азарову нову підозру та викрила дії чиновниці у Києві, яка сприяла його пропаганді у російських ЗМІ (Фото, Відео)

Служба безпеки України виявила нові порушення колишнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова, якого підозрюють у державній зраді.

Знаходячись за межами України та уникаючи судового переслідування, Азаров активно взаємодіє з російськими спецслужбами та виконує їхні завдання, спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні.

Він публічно просуває кремлівський наратив у коментарях для російських пропагандистських ЗМІ, зокрема у програмах, що ведуться В. Соловйовим та О. Скабєєвою.

Для цього текст матеріалів для виступів Азарова готувала його помічниця, яка зараз працює на посаді державного службовця в одній з районних адміністрацій Києва.

Навіть після повномасштабного вторгнення рф в Україну, вона продовжувала координувати з російськими та білоруськими інформаційними ресурсами час та тему виступів Азарова.

Колишній телеведучій Діані Панченко оголосили підозру у державній зраді

Чиновниця здійснювала комунікацію з Азаровим та російськими пропагандистами як з власної домівки, так і з робочого місця в будівлі державної установи.

Крім того, вона керувала Телеграмом та YouTube-каналами колишнього прем’єра, а також його особистими соціальними мережами.

На цих платформах вона поширювала провокативний контент, повторюючи риторику кремля щодо війни в Україні та надавала дезінформацію щодо суспільно-політичної ситуації в країні.

Перед публікацією “тез” для виступів Азарова та публікацією його матеріалів в Інтернеті, фігурантка дистанційно узгоджувала всі матеріали з іншою помічницею колишнього прем’єра, яка тепер перебуває у рф.

Також було виявлено, що викрита чиновниця з Києва очолює один із підрозділів “Фонду гуманітарної підтримки”, який був створений Азаровим для фінансування антиукраїнського “Комітету спасіння України.” Через ці установи фігурантка регулярно отримувала оплату за свої послуги.

Під час обшуків у фігурантки було виявлено комп’ютерну техніку та мобільний телефон, які вона використовувала для спілкування з прем’єром-втікачем, його “московською” помічницею та російськими пропагандистами.

СБУ повідомила про підозру ворожому снайперу, який вбив 21 українського військовослужбовця (Відео)

На основі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Азарову про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 2 ст. 28 та ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою);
  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Нагадаємо, що раніше його злочинні дії були кваліфіковані за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Двом його помічницям було оголошено підозру за статтями:

  • ч. 2 ст. 28 та ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою);
  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Щодо викритої посадовиці — питання про обрання запобіжного заходу у формі тримання під вартою наразі розглядається. Проводяться комплексні заходи з притягнення до відповідальності всіх фігурантів.

Розслідування проводилося за процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури.

Комментарии