СБУ повідомила про підозру олігарху Фрідману у фінансуванні війни рф проти України

Служба безпеки України (СБУ) повідомила про підозру російському олігарху Михайлу Фрідману, якого звинувачують у фінансуванні воєнних дій, спрямованих проти України.

За зібраними даними, починаючи з моменту початку повномасштабного вторгнення рф на територію України, Фрідман вклав близько 2 мільярдів рублів в кілька важливих військових підприємств країни-агресора.

Серед цих підприємств є “Тульський патронний завод”, який виробляє боєприпаси, та “Уральський оптико-механічний завод імені Яламова”, що спеціалізується на виробництві високотехнологічного обладнання для бойових літаків та вертольотів рф.

Для фінансування Фрідман використовує активи фінансово-інвестиційного консорціуму “Альфа-Груп”, який перебуває під його контролем.

Попередньо він також використовував свої власні бізнес-ресурси для поширення сухпайків, одягу та інших товарів під торговою маркою “армия россии”, які надсилалися окупантам на передову.

Фрідман організував збір матеріально-технічної допомоги для російських окупаційних військових формувань, що беруть участь у конфлікті на сході України.

У Харкові затримали коригувальницю, яка фотографувала стратегічні об’єкти міста під виглядом «селфі»

Додатково, страхові компанії, пов’язані з підозрюваним, надавали страхування військової техніки та життя і здоров’я російських військових, що перебувають на передовій.

Попередньо Фрідман організував співпрацю свого телекомунікаційного підприємства з Федеральною службою безпеки рф (фсб), що дозволило йому забезпечити спецслужбу рф мобільним зв’язком у тимчасово окупованих регіонах України.

На підставі отриманих доказів слідчі СБУ повідомили Фрідману про підозру за статтею 110-2 частина 3 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Зараз підозрюваний переховується за кордоном, тривають заходи щодо його притягнення до відповідальності.

Комплексні дії проводилися за процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.

Комментарии