СБУ викрила 4 нові схеми ухилення від мобілізації (Фото)

Служба безпеки України викрила та ліквідувала ще 4 схеми ухилення від мобілізації, які діяли у різних регіонах України.

Серед затриманих – столичний власник транспортної компанії, посадовець ДСНС у Кіровоградській області та двоє мешканців Закарпаття та Буковини.

Фігуранти за гроші переправляли ухилянтів до країн Євросоюзу на підставі підроблених документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів.

Вартість таких «послуг» становила до 8 тисяч американських доларів. Сума залежала від терміновості втечі та її способу.

У Києві та на Тернопільщині:

Троє осіб організували схему, за якою ухилянтів відправляли до країн Євросоюзу як водіїв міжнародних пасажирських рейсів.

Організатором схеми став киянин, який придбав на підставну особу транспортне підприємство. Його спільник з Тернопільщини підшукував охочих уникнути мобілізації. Для безперешкодного перетину кордону їхні прізвища заздалегідь вносили до інформаційної системи «Шлях» як водіїв закордонних рейсів.

СБУ проводить обшуки у Почаївській лаврі через публікацію, що розпалює міжнаціональну ворожнечу (Фото)

Ще одна спільниця фігурантів супроводжувала псевдоводіїв до зарубіжного пункту призначення і поверталася в Україну вже за кермом мікроавтобуса.

Для конспірації злочинних дій фігуранти кожні два тижні перереєстровували та змінювали номерні знаки своїх автомобілів.

У Кропивницькому:

Затримано посадовця одного із підрозділів Держслужби з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області. За хабарі він пропонував потенційним призовникам працевлаштуватися у ДСНС. Таким чином фігурант «гарантував» їм «бронь» від мобілізації.

На Закарпатті:

Двоє мешканців Тячівського району переправляли ухилянтів до сусідньої європейської країни вплав через прикордонну річку. У вартість «послуги» входив гідрокостюм, яким споряджали клієнтів.

На Буковині:

Затримано мешканця Чернівецького району – працівника місцевої будівельної фірми, який після роботи за гроші водив ухилянтів до ЄС лісовими стежками.

Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Комментарии