Сестра загинула, син служить у армії РФ: власник кафе у Грозі, де росіяни вбили 59 людей, отримав умовний термін

Анатолій Твердохлєбов, власник зруйнованого кафе “Супутник” у селі Гроза Куп’янського району ще рік тому був засуджений за колабораційну діяльність (ч. 4 ст. 111-1 КК України), бо співпрацював із росіянами. Як повідомили в “Харківському антикорупційному центрі”, у підприємця крім цього кафе, були ще кафе та магазин в селищі Шевченкове, за 3 кілометри від Грози. Справа щодо колабораційної діяльності стосувалась цього магазину.

Із матерілів суду відомо, що Твердохлєбов наприкінці лютого 2022 року отримав дозвіл від окупаційної влади та до початку травня минулого року продовжив здійснювати продаж товарів українського виробництва у своєму магазині. На початку травня 2022 року Твердохлєбов отримав від росіян ще один дозвіл, на цей раз на здійснення продажу товарів українського та російського виробництва в тому ж магазині. У липні минулого року Твердохлєбов звернувся до т. зв. “податкової служби” окупаційної адміністрації із заявою, до якої долучив свідоцтво про право на заняття підприємницькою діяльністю та свідоцтво про право власності на магазин, а також надав документи щодо кількості найманих працівників та обсягу товарообігу.

На суді Твердохлєбов визнав провину та щиро розкаявся. Київський райсуд Харкова призначив йому покарання у виді 4 років позбавлення волі (від відбування покарання звільнити з іспитовим строком 3 роки) із позбавленням права займатися підприємницькою діяльністю строком на 10 років, без конфіскації майна. Прокуратура не погодилась з таким вироком і подала апеляційну скаргу. Харківський апеляційний суд 10 квітня 2023 року року залишив вирок без змін. Після цього перший заступник керівника Харківської облпрокуратури подав касаційну скаргу. Касаційний кримінальний суд Верховного Суду 4 жовтня (за день до влучання російської ракети в кафе) залишив ухвалу апеляції без змін.

ХАЦ поспілкувався з Анатолієм Твердохлєбовим телефоном. Бізнесмен бідкається, що з ним поступили підло, бо, за його словами, 95% підприємців, аграріїв, фермерів Шевченківської громади отримали дозвіл від окупаційної влади держави-агресора, але до них питань у українських правоохоронців немає. Твердохлєбов пояснює це так: його син від першого шлюбу служить в російській армії. 

“Написали у вироку, слідчі, що я дозвіл брав наприкінці лютого минулого року на те, щоб магазин працював. Та тут до травня українська влада була, працювали з ними. Мені дозвіл давав український голова Шевченківської селищної ради Валерій Приходько. Хто міг їздити в Харків за продуктами, дозвіл був потрібен, щоб пропускали машину на блокпостах. Продавали українське. Ми працювали без якихось втручань, погоджень від росіян. Вони були не в селищі, а навколо нього”, – каже Твердохлєбов.

На Харківщині судитимуть трьох колаборантів, які організували паливний «бізнес» разом із окупантами

У Шевченківському дитячому будинку-інтернаті запевнили, що Твердохлєбов протягом березня-червня минулого року надавав гуманітарну допомогу вихованцям, постачав м’ясо, сало, макаронні вироби, крупи. Також Твердохлєбов надавав благодійну допомогу Свято-Миколаївському собору у Куп’янську (ремонт та благоустрій собору) і Свято-Троїцькому храму в Шевченковому.

Твердохлєбов згадує, що 27 травня минулого року вийшов указ т. зв. “голови військово-цивільної адміністрації Харківської області” від росіян Віталія Ганчева, щоб підприємці оформлювались у “податковій” та реєстраційній базі окупаційної влади.

“Давали на це 30 днів, щоб стати на “облік”. Я нікуди не біг. Були ті, хто побіг одразу. Мені воно взагалі не потрібно було. Пройшов так червень, липень. Я оформився 19 серпня, бо сказали, що або оформлюєшся, або забирають бізнес, товар на потреби російської армії. Навіть ті, хто не працював, пішли оформлюватись, бо сказали, що будівлі, де є непрацюючі заклади, магазини – все одно будуть забирати. Я не хотів цього. Я не добровільно туди пішов. Мене примусили. Людям треба десь було купувати продукти. Коли проїзд на Харків закрили, єдине, куди їздили за товаром, – це Куп’янськ. Без цього звернення на отримання “дозволу” працювати не дали б. Ніякі “податки” не сплачував, дозволили це не робити до кінця року”, – розповів Твердохлєбов.

До повномасштабної війни в Україну підприємця активно нагороджував митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей, який підтримував окупантів і втік до РФ.

Як писало Суспільне.Харків, Твердохлєбов не планує відновлювати кафе та магазин у Грозі. На цьому місці планують зробити меморіал.

“Я у душі досі оплакую всіх. Говорити, і то важко. Усі спогади душать. Моя рідна сестра загинула, її чоловік, загинув племінник — її син зі своєю дружиною. Загинули дві мої однокласниці. Майже всіх, хто загинув, я знав”, — казав Твердохлєбов після трагедії.

Мешканці Шевченківської громади згадують, що кафе в Грозі не переставало працювати в часи російської окупації і там святкували дні народження, зокрема за участі Твердохлєбова. Але за словами самого підприємця, кафе під час окупації не працювало.

Кафе бізнесмена у Шевченковому також зруйнувала російська ракета.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии