У Харківській області планують відремонтувати ліцей біля кордону з РФ: уклали угоду на 337 мільйонів гривень

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області уклала угоду з консорціумом “Білдінг Груп” щодо відновлення ліцею в селищі Слатине Дергачівської громади, який зазнав серйозних руйнувань внаслідок ударів російських окупантів. Сума угоди, яку підписали 22 березня, становить 337,2 млн грн. Про це стало відомо з сайту “Prozorro”, поінформували в Харківському антикорупційному центрі.

Єдиним учасником та переможцем торгів став консорціум “Білдінг Груп”, який запропонував виконати роботи за 355,4 млн грн. Строк виконнання реконструкції Слатинського ліцею – до кінця 2025 року.

Раніше у ХОВА повідомляли, що питання з доцільності відбудови ліцею у селищі Слатине Дергачівської тергромади неодноразово підіймалося під час засідань обласної робочої групи з перевірки тендерних закупівель. А 22 березня начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов під час брифінгу заявив, що цей тендер скасували.

“Основне джерело фінансування відбудови ліцею – Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури. Утім, з огляду на безпосередню близькість до кордону з країною-агресором, обласній робочій групі “Прозорість та підзвітність” вдалося домогтися скасування даного тендеру та відтермінування його до 2025 року. Наразі для усіх громад має бути один пріоритет – допомога українським захисникам”, – сказав Олег Синєгубов.

Також начальник Харківської ОВА наголосив, що в громадах, де тривають активні бойові дії не доцільно проводити подібні тендерні процедури. Головам районних військових адміністрацій та очільникам громад доручено тримати на особистому контролі доцільність проведення дорого вартісних закупівель. 

Як раніше писав ХАЦ, у Слатиному з 6500 мешканців залишилось близько 500. У селищі зруйновані більшість будинків, росіяни часто накривають населений пункт із різних видів озброєння.

“Ми ще до проведення тендеру акцентували увагу Держагентства, що об’єкт знаходиться надто близько до кордону. Акцентували увагу на тому, що наразі не є нагальною потребою відбудова цього закладу, що запуск навчального процесу не проглядається, але реакції на наше звернення не отримали. І цей ліцей залишився в переліку об’єктів, які визначені до реалізації. Єдине – ми відразу в тендерній документації внесли правку, що введення об’єкту до експлуатації планується у 2025 році. Але хочу зазначити, що колектив ліцею звернувся до очільника ХОВА і до нас з вимогою, щоб роботи розпочали негайно”, – прокоментував директор регіональної Служби відновлення Андрій Алексєєв.

У Дергачівській громаді запевняють: освітяни просять відновити ліцей саме у Слатиному. Він має стати опорним освітнім закладом.

“Слатинський ліцей на сьогоднішній день зруйнований. У ньому залишається велика кількість меблів, обладнання. Центр школи розбитий. Навколо всі школи зруйновані: Козача Лопань, Прудянка, Цупівка, Токарівка, Проходи. Там закладів освіти немає зовсім. У Слатиному – це один заклад, який надалі стане опорним закладом. Розробили відповідну документацію. проєктно-кошторисну документацію, яка передбачає повністю відбудову, з бомбосховищем, з безпекою. На цей рік заплановано тільки відновити стіни, засклити, накрити дах і заморозити будівництво до найкращих часів. Тендер передбачає будівництво на два роки”, – пояснив начальник Дергачівської МВА Вячеслав Задоренко.

Після резонансу у соцмережах щодо імовірної відбудови ліцею освітяни громади писали голові громади, ХОВА, у профільне міністерство про те, що відбудова ліцею потрібна.

“Діти, які повертаються в громаду, навчаються у підвалах. Це в Дергачах. А наприклад, що робити Козачій Лопані, де 170 дітей? У Слатино – біля 200 дітей? Ми автобусом будемо збирати і привозити дітей в ліцей, коли не буде бойових дій. Тому пропозиція на раді доброчесності була законсервувати будівлю, залишити її поки без внутрішніх та зовнішніх робіт. Щоб людям повернутись – треба щоб діти могли кудись йти навчатись, щоб можна було працювати. Я за те, щоб всі кошти направити на ЗСУ, заради наших військових, заради Перемоги, але треба розуміти, що кошти, які заходять на Агентство відновлення – це кошти закордонні, які йдуть тільки на відновлення, вони ніяким чином не можуть бути направлені на підтримку збройних сил. Якщо зупинити програму по відновленню Слатинського ліцею, то ці кошти знімуть з Дергачівщини і перенаправлять в іншу громаду, іншу область, зроблять школу. А Дергачі, що стояли щитом перед Харковом, всі розбиті, постраждалі, але не пропустили ворога, залишаться без майбутнього, без освіти для наших дітей”, – зауважив Задоренко.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии