Справа про заволодіння землями біля Київської ГЕС: повідомлено про підозру 12 особам (Відео)

За даними прокуратури, у справі фігурує один з керівників Головного управління Держгеокадастру в Київській області. Він перебуває під вартою. Перевіряється причетність інших посадових осіб до незаконного відведення ділянок на території Київської ГЕС.

Про це в ефірі національного телемарафону розповів процесуальний керівник у провадженні щодо розкрадання стратегічних земель Київської ГЕС Євген Сльота, прокурор Офісу Генпрокурора.

Євген Сльота пояснив, що правоохоронці мають право без ухвали суду затримати підозрюваного, якщо є обґрунтовані підстави вважати, що він може втекти з метою ухилення від кримінальної відповідальності.

У слідчих було достатньо підстав вважати, що підозрюваний знав про те, що в кінці минулого року у цьому ж провадженні групі осіб було повідомлено про підозру. 6 з них було взято під варту, 1 особу оголошено в розшук. Саме тому, на думку слідства, підозрюваний, 18 січня вчинив спробу виїхати за межі України.

Справа про заволодіння землями біля Київської ГЕС: топбізнесмена та двох спільників взято під варту

Прокурор додав, що підозрюваним інкримінуються події не 10-річної давнини, а 2020-2021 років. Розслідування було розпочато у 2021 році та об’єднано з іншим, яке також стосується заволодіння землями в межах дамби Київської ГЕС. Об’єднаному провадженню було автоматично присвоєно номер провадження, розпочатого раніше.

Євген Сльота зазначив, що запобіжний захід повинен забезпечувати виконання підозрюваним процесуальних обов’язків та запобігати спробам переховуватися від слідства, а розмір застави не повинен дублювати розмір збитків.

“Зважаючи на те, що ці особи володіють значними фінансовими можливостями, а також набули внаслідок злочинної схеми численне рухоме та нерухоме майно, був визначений відповідний розмір застави. Суд підтвердив обґрунтованість підозр та ризиків, на які вказувала сторона обвинувачення. Жодної політичної вмотивованості чи тиску на бізнес у цій справі немає”, – наголосив прокурор.

Комментарии