Судитимуть групу осіб, звинувачених у розкраданні бюджетних коштів призначених для гуманітарних потреб

Після завершення досудового розслідування під керівництвом Харківської обласної прокуратури, справа стосовно групи осіб, що стояла за розкраданням бюджетних коштів, призначених для гуманітарних потреб, передано до суду.

За даними розслідування, у березні минулого року, один волонтер та начальник фінансового відділу селищної ради Ізюмського району розробили план з заволодіння коштами шляхом завищення вартості продуктів харчування та недопоставки їх під час закупівель через фіктивне підприємство.

Посадовець влаштував укладення договорів на закупівлю гуманітарних товарів між відділом освіти селищної ради та фіктивною компанією на загальну суму понад 1 мільйон гривень.

Для втілення зазначеної схеми, він домовився про підписання договорів на поставку продуктів харчування з підставним підприємством начальника відділу освіти вказаної селищної ради, яка не була обізнана про злочинні плани співучасників.

Зі свого боку, волонтер знайшов реальне підприємство в різних галузях економіки, здійснив закупівлю продуктів для населення за значно нижчими цінами, ніж вказувалися в документах, та поставив їх у селищну раду в обмеженій кількості. Із залишку бюджетних коштів, що становив майже 300 тисяч гривень, була здійснена легалізація шляхом переказу на особистий картковий рахунок за допомогою іншої компанії.

Посадовець ТЦК одного з районів Києва отримав адмінпротокол про корупцію (Фото)

Волонтера звинувачують у сприянні у заволодінні чужим майном через зловживання службовим становищем, здійсненим групою осіб в умовах воєнного стану (частина 5 статті 27, частина 4 статті 191 Кримінального кодексу України), у володінні та розпорядженні майном, яке фактичні обставини вказують на одержання його незаконним шляхом, включаючи вчинення фінансових операцій та дій, спрямованих на приховання та маскування походження такого майна особою, яка знала про його незаконне одержання, здійснені попередньою змовою групою осіб (частина 2 статті 209 Кримінального кодексу України), а також використанні умисно підроблених документів, здійснених попередньою змовою групою осіб (частина 2 статті 28, частина 4 статті 358 Кримінального кодексу України).

Посадовця обвинувачують у незадовільному виконанні службових обов’язків (частина 1 статті 367 Кримінального кодексу України).

Судовий розгляд справи буде відбуватися в Балаклійському районному суді Харківської області.

Проведення досудового розслідування здійснювали слідчі Головного управління Національної поліції у Харківській області. Операційна підтримка проводилася співробітниками Служби безпеки України у Харківській області.

Комментарии