У Харківській райраді обрали нового голову: людина із оточення ексрегіонала і спонсора партії Шарія

Головою Харківської районної ради обрали Олександра Цупило. Про це повідомила Харківська райдержадміністрація. Раніше він був заступником голови райради.

За даними Харківського антикорупційного центру, Олександр Цупило та його родина – найближче оточення родини екснардепа від “Партії регіонів” Володимира Кацуби, який з 2020 по 2022 рік очолював Харківську райраду.

Олександр Цупило був керівником благодійного фонду “Майбутнє будуємо разом – Володимир Кацуба”. Зараз цей фонд трохи інтерпретував назву і став “Майбутнє будуємо разом”. Керівницею “МБР” є донька Цупило, Дар’я Гасан (Булавіна), а засновницею Наталія Цупило.

Крім того, Цупило був помічником Володимира Кацуби часів його депутатства у Верховній Раді.

На родичку Олександра Цупило, Наталію Цупило, у 2017 був переписаний бізнес родини Кацуб. Тоді народний депутат України Володимир Кацуба, який був обраний по мажоритарному округу на території Дергачівського та Харківського районів, продав свій бізнес Наталії Цупило. Кацуба переписав частки у статутних фондах та акції чотирьох підприємств на загальну суму майже 5 млн грн.  Серед підприємств, зокрема, були ТОВ “Павлівград ДТ”, ПАТ “Бетонікс” та ТОВ “Дергачівське заводоуправління”.

Крім того, ХАЦ писав про спільні земельні справи родин Кацуби та Цупило (частина земель належала дружині Цупило – депутатці Харківської обласної ради Людмилі Гасан). Так, частина земель, які отримали структури Кацуб та Цупило, змінили цільове призначення з сільського господарства на індивідуальне садівництво для котеджної забудови.

Кілька років тому родина Кацуб активно фінансувала партію Шарія. Тоді офіс партії знаходився в будівлі по вул. Суздальські Ряди, 9 у Харкові. За цією адресою знаходиться й купа фірм, засновники яких перераховували гроші партії протягом 2019 року. Ця будівля належала двом британським компаніям: COMTERRA LIMITED та BT BAUTEX LTD. У той час, за даними британського бізнес-реєстру, бенефіціаром цих фірм була Дар’я Гасан (Булавіна), донька Цупило.

У 2022 році замість Булавіною серед бенефіціарів BAUTEX LTD знову з’явився Володимир Кацуба. Контроль за COMTERRA LIMITED зараз здійснюють Володимир Кацуба, його дружина Наталія Гордієнко та Дар’я Булавіна (Гасан). Остання була записана бенефіціаром сейшельської офшорки, яка володіє ТЕЦ-2 “Есхар”.

Тепер Цупило обирають головою райради замість Володимира Кацуби. Обидва пройшли до районної ради від партії “Блок Кернеса – Успішний Харків”.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии