У Харкові затримали інженерів-атомників, які за гроші з рф допомагали підключити Запорізьку АЕС до «Росатома»

У результаті багатоетапної спецоперації у Харкові затримали шістьох колишніх посадовців проектних інститутів України, які працювали на підсанкційний російський «росатом». На замовлення корпорації з рф вони розробляли науково-дослідну та проектну документацію для модернізації російських атомних станцій. Як повідомили у пресслужбі СБУ, насамперед мова йде про Курську, Ростовську, Нововоронезьку та Балаковську АЕС.

Також представники «росатома» планували залучити своїх поплічників до виконання високотехнологічних робіт на тимчасово захопленій частині території на півдні України. Там фігуранти мали допомогти окупантам повністю інтегрувати Запорізьку атомну електростанцію до енергетичної системи рф. Однак Служба безпеки завчасно викрила ворожих пособників, «покроково» задокументувала їхні злочинні дії і затримала на етапі підготовки проектної документації для агресора. Тим самим СБУ зірвала спроби «росатома» отримати доступ до стратегічно важливих українських технологій.

СБУ затримала двох російських агентів, серед яких – інженер-конструктор заводу Мотор Січ

За даними слідства, основним фігурантом провадження є керівник проектної організації у Харкові. Посадовець налагодив контакт з рашистами через свого родича – власника російської компанії, яка виконує підряди «росатома». Контакт між собою підтримували через популярний месенджер та електронну пошту. До злочинної діяльності харків’янин залучив ще п’ятьох місцевих науковців у галузі атомної енергетики. За співпрацю з окупантами фігуранти одержували з росії винагороду у криптовалюті. Кошти надходили на криптогаманці підставних осіб, які потім обготівковували отримані суми і передавали їх проектантам.

Всім шістьом затриманим огорлосили підозри в пособництві державі-агресору. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии