Все залило і замерзло: у Харкові в аварійний будинок подали опалення, знищивши уціліле від обстрілів майно мешканців (Фото, відео)

У Харкові подали опалення в сильно пошкоджену російськими обстрілами 9-поверхівку на вулиці Леся Сердюка, 50, в результаті чого в будинку затопило під’їзди, ліфти, квартири з уцілілими речами та згоріла електрична проводка, а з настанням морозів все покрилося кригою. Перед цим більшість мешканців будинку просили тепломережі не вмикати опалення, однак їх звернення проігнорували.

Один із жителів будинку Олександр Данильченко розповів Newsroom, що напередодні опалювального сезону кілька мешканців багатоповерхівки, в основному пенсійного віку, попросили міські служби, щоб їм увімкнули тепло. Водночас жителі більшості квартир — 119 із 216 — направили до тепломереж колективне зверення з проханням не робити цього, передбачаючи невтішні наслідки через аварійний стан багатоповерхівки.

У Харкові виділили кошти на ремонт багатоповeрхівки на Північній Салтівці

“Під час обстірілів будинок зазнав дуже багато руйнувань, пошкоджено комунікації, зруйновано стіни, прилетіло в одну з квартир, на технічному поверсі відсутня плита, немає вікон. Найбільше пошкоджено 3-ій і 4-ий під’їзди. Ремонту в будинку не проводилося”, — розповів Олександр Данильченко.

Після обходу будинку тепловики все-таки ввімкнули опалення в трьох під’їздах і на технічному поверсі 4-го стався прорив. Вода залила і квартири, і під’їзд — все покрилося кригою.

За словами Олександра, теплопостачання тоді вимкнули, якісь робітники приходили робити ремонт, але через деякий час опалення знову подали і вже на весь будинок, затопивши і 3-й під’їзд.

“Вода затопила майже всі квартири: стіни, підлогу, стелі, проводку, меблі. Згоріла електрика, щитки, у квартирах – замерзлі водоспади з розеток. Потоп був до 1-го поверха, замерзли сходи і ліфти. У моїй квартирі матеріальні збитки від “прильоту” менше ніж від затоплення, і те, що можна було відремонтувати, зіпсувала вода”, — розповів Олександр Данильченко.

Мешканці викликали працівників ЖЕКу і тепломереж. За словами Олександра, керівник районного відділеня тепломереж, до якого зверталися жителі, одразу пішов на лікарняний.

“Комунальники створили комісію, але вона формальна, оскільки працівники теплових мереж самі на себе складають первинну документацію і в актах пишуьт, що стався несанкціонований запуск тепла — хтось самовільно прийшов та відкрив засувку. Але ж комісія має бути незалежною”, —сказав Олександр.

Він також подав заяву до поліції і звернувся в мерію.

У пресслужбі КП “Харківські теплові мережі” Newsroom повідомили те саме що й мешкацям: залиття 3-го під’їзду будинку по вулиці Леся Сердюка сталося внаслідок несанкціонованого втручання сторонніх осіб в систему теплопостачання.

“Перед початком опалювального сезону 50% мешканців цього будинку зверталися із проханнями до міськради та КП “ХТМ” з проханням подати тепло до під’їздів, які вдалося, за допомогою підрядної організації, підготувати до запуску тепла. Натомість опалення до 3-го під’їзду подавати не збиралися. Оскільки ще на момент прильоту взимку 2022 року там було пошкоджено дах, розморожено трубу і залито квартиру. Нажаль, саме у 3-му під’їзді хтось із сторонніх осіб самовільно втрутився в систему опалення, відкрив засувку на рамці , теплоносій пішов на пошкоджені внутрішньобудинкові комунікації, і сталося залиття квартир. Також є залиття у 4-му під’їзді в квартирі мешканців на 9-му поверсі, де під час прильоту взимку 2022 року було пошкоджено дах і розморожено трубу”, — розповіли у “Харківських теплових мережах”.

В цілому мешканцям будинку було вручено понад 20 актів. Однак жителі кажуть, що шансів отримати компенсації вони не мають, оскільки перванна документація складена таким чином, що своєї вини КП “ХТМ” не визнає, переклавши її на якусь “сторонню особу”.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии