В Україні вручили Шевченківську премію: серед лавреатів — Джамала та двоє харків’ян

Присудили Національну премію України імені Тараса Шевченка, яку вручають за вагомий внесок у розвиток культури і мистецтва. Список лавреатів державної нагороди у різних номінаціях опублікували на сайті Комітету премії. 

Література: поет й військовослужбовець Дмитро Лазуткін — за книгу “Закладка”; поетеса і віськовослужбовиця Ярина Чорногуз — за книгу “[dasein: оборона присутності]”.

Публіцистика, журналістика: Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко — за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування та фільм “20 днів у Маріуполі”).

Журналістка і фотограф з Харкова отримали Пулітцерівську премію

Музичне мистецтво: співачка Джамала — за альбом “Qirim”; композиторка Кармелла Цепколенко — за кантати “Читаючи історію” за поезією Оксани Забужко, “Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?” за поезією Сергія Жадана, Дуель-Дует для скрипки та контрабасу, Симфонію № 5.

Театральне мистецтво: Іван Уривський, Тетяна Овсійчук, Сусанна Карпенко — за виставу Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка “Конотопська відьма” за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка.

Візуальні мистецтва: художник Андрій Єрмоленко — за серію робіт “Ukrainian resistance // Український опір”.

Мстислав Чернов та Василіса Степаненко народилися та починали свій творчий шлях у Харкові.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии