“Влада приймає алогічні рішення, які роблять заручниками цілі галузі”: депутат ЄС з Харкова виступив на бізнес-форумі

18 вересня в Харкові відбувся форум “Бізнес vs Влада”, в якому взяли участь підприємці, експерти, а також депутати різних рівнів від “Європейської солідарності”. Одним з тих, хто озвучив своє бачення відносин між державою і комерційним сектором, був підприємець і депутат Харківської обласної ради Олександр Скорик.

За його словами, запорукою сильної держави завжди є сильна економіка. Саме тому будь-яка влада повинна бути партнером для бізнесу. Однак в наших реаліях склалася протилежна ситуація.

“Просте запитання: чи є держава нашим партнером? Або це все-таки каральний і перевіряючий орган? Або структура, яка не те, що не допомагає бізнесу, а заважає йому? Структура, яка приймає алогічні рішення, через які цілі галузі знаходяться в стресовому стані або навіть можуть закритися “, – заявив Олександр Скорик.

Він навів приклад зі сфери, якій присвятив велику частину свого життя. Так, в березні цього року був прийнятий законопроект №1115 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки ПДВ з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції”.

Він передбачав, що податок на додану вартість до зернових буде знижено з 20 до 14%. Спочатку законопроект розцінювали як благо. Здавалося, що зниження ПДВ призведе до подешевшання зерна, це, в свою чергу, дозволить зекономити гроші власникам великої рогатої худоби, а, відповідно, й представникам м’ясної галузі, які цю худобу купують. Однак практика показала хибність таких міркувань.

Вже на стадії прийняття в останньому читанні в законопроекті “з’явилися” декілька дивних норм. В перелік додали велику рогату худобу та свиней. В результаті м’ясна та молочна галузі опинилися в складній ситуації: вони купували зернові та живих тварин з ПДВ 14%, а свою продукцію мали продавати з ПДВ у 20%. В підсумку, це призвело до різниці в цінах з власниками домашніх господарств та виходу частини бізнесу з м’ясної галузі.

“Галузь, яка є бюджетоутворюючою і в якій зайняті тисячі людей в усіх областях, була вимушена казати – дивіться, ми повинні зараз або піти чітко “в тінь”, або вимушені вигнати своїх людей та закритися. Тому що різниця на м’ясну продукцію між нами та іншими виробниками склала від десяти гривень на кілограмі. І це робило галузь неконкурентоспроможною”, – зауважив Олександр Скорик.

Після обурення представників бізнесу депутати Верховної Ради прийняли законопроект №1600, який повернув рівень ПДВ до 20%.

Депутат також нагадав, що з 1 січня 2022 року вступить в силу закон про “тотальну фіскалізацію”, яким передбачено масове встановлення касових апаратів. При цьому за час пандемії COVID-19 близько 20% бізнесу або тимчасово зупинило свою діяльність, або взагалі закрилися. І замість того, щоб робити кроки по порятунку цих 20%, держава намагається завдати нового удару по малому та середньому бізнесу.

“Якщо ми не будемо згуртовані, якщо нас не будуть чути, якщо в нас не буде сильної солідарної позиції, що ми вимагаємо для себе певних дій – то ми ніколи з вами нічого не доб’ємося. Тому на сьогодні нам потрібні солідарність, наполегливість і дієвість. І для досягнення успіху я закликаю всіх діяти свідомо”, – підсумував Олександр Скорик.

Комментарии