Загибель курсантів ДСНС, яким наказали розібрати снаряд: справу передали до суду

Прокурори направили до суду обвинувальний акт стосовно колишнього начальника кафедри Національного університету цивільного захисту за фактами вбивства двох осіб з необережності, незаконного поводження з бойовими припасами та службової недбалості, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 119, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 367 КК України). Також до суду передали справу головного фахівця одного з відділів ДСНС у Сумській області, якому інкримінують придбання, зберігання та передачу боєприпасів без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК України). Про це повідомили у пресслужбі Харківсьої облпрокуратури.

Нагадаємо, що 31 травня цього року в гуртожитку харківського вишу взірвався артснаряд. Внаслідок вибуху загинули двоє курсантів-рятувальників 22 та 21 років. Ще один 20-річний курсант отримав поранення. 

Вибух у навчальному підрозділі ДСНС: начальник кафедри не визнає свою провину

Слідством встановлено, що артснаряд на прохання начальника однієї з кафедр цього університету привіз головний фахівець одного з відділів ДСНС у Сумській області, який в цей час проходив підвищення кваліфікації у Міжрегіональному центрі гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС у Харківській області.

Начальник кафедри приніс артснаряд до навчального корпусу та, порушивши всі посадові інструкції, наказав студентам розібрати цей боєприпас, щоб зробити з нього макет. Студенти відповіли, що вони тільки вчаться на третьому курсі та не знають, як правильно це робити. Проте начальник кафедри сказав їм зробити це в обов’язковому порядку, інакше їх не відпустять у звільнення.

“Відповідно до посадової інструкції, саме начальник цієї кафедри контролює і вживає всіх необхідних заходів з питань охорони праці, додержання правил протипожежної безпеки на кафедрі з метою безпечної роботи в навчальних приміщеннях кафедри, повного виключення виробничого травматизму та профзахворювань працівників. Окрім цього, у 2023 році він перебував у відрядженні за кордоном, де успішно пройшов курс зі знешкодження вибухонебезпечних предметів за Міжнародними стандартами протимінної діяльності, тобто є кваліфікованим та обізнаним спеціалістом в області поводження з вибухонебезпечними предметами та боєприпасами”, – зазначили у прокуратурі.

Наразі начальника кафедри звільнено з університету. Справу розглядатиме Нововодолазький райсуд Харківської області.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии