Вибух у навчальному підрозділі ДСНС: начальник кафедри не визнає свою провину

Олександр Шевчук, колишній завідувач кафедри Національного університету цивільного захисту в Харкові, якого звинувачують у загибелі двох курсантів – Романа Сліпця та Євгена Кочетова, відмовляється визнати свою провину, повідомляє прокуратура.

Прокуратура стверджує, що Шевчук, який наказав курсантам розібрати снаряд, був обізнаний з тим, що вони не мають достатнього досвіду.

“Курсанти були на третьому курсі. Вони повідомили йому про те, що до цього не здійснювали розбір такого роду снарядів. Але він все одно наказав їм це робити”, — пояснює Дмитро Чубенко, речник Харківської обласної прокуратури.

Однокурсники загиблих стверджують, що загиблі мали зробити з боєприпасу, який працює, макет. В разі відмови повинна була бути покарана вся група.

“Вони не хотіли, але наказ не обговорювався. Вибухова речовина, яка там була, не в такий спосіб взагалі дістається. Вони казали, що потрібний інструмент. На що він відповів: “У мене нема, самі купуйте, якщо вам треба”. Говорив, якщо не зробите, то ви дограєтеся, що курс бігатиме в протигазах і у звільнення ви ходити не будете”, — розповідає один із курсантів, Іван.

Начальника кафедри, підозрюваного у загибелі курсантів ДСНС на Харківщині, відправили під домашній арешт

Справа щодо загибелі курсантів розслідується як “вбивство через необережність”. Командиру, який видав наказ, загрожує до 8 років ув’язнення. Однокурсники загиблих вимагають справедливого покарання для командира. Зараз Шевчук перебуває під домашнім арештом, і прокуратура оскаржує цей запобіжний захід.

“Особа була на посаді завідувача кафедри. Вона знає і інформацію персональну про цих курсантів, знає, де вони мешкають, інформацію про їхніх батьків. В нього залишилися в навчальному закладі знайомі викладачі, через яких, теоретично, потенційно він може впливати на курсантів та інших свідків цієї події з метою заплутування досудового розслідування”, — зазначає Чубенко.

Підозрюваний, який зараз перебуває під домашнім арештом, відмовився спілкуватися або давати пояснення ні журналістам, ні керівництву університету.

“За результатами службового розслідування трьох осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності. На вимоги комісії розслідування з’явитись Шевчук жодного разу не з’явився і пояснень не надавав”, — зазначає Вікторія Коленко, прессекретарка університету.

Нагадаємо, 31 травня в Міжрегіональному центрі гуманітарного розмінування стався вибух, в результаті якого двоє курсантів, Роман Сліпець та Євген Кочетов, загинули, а ще один отримав поранення. Виявилося, що причиною трагедії став вибух артснаряда до самохідної артилерійської установки “Піон”.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій розпочала службове розслідування. Четверо осіб, які несли відповідальність за навчальний процес, були відсторонені від посади. 12 червня начальнику кафедри, який віддав наказ курсантам розібрати артснаряд, було оголошено про підозру. Того ж дня суд встановив для нього запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Коментарі