Захисник з Харкова, який втратив руку на війні, отримав біонічний протез (Фото)

Коли почалося повномасштабне вторгнення і ворог намагався прорватися до Харкова, 33-річний Сергій Шикун із Харкова одразу став на захист рідного міста. Як розповіли в Національному реабілітаційному центрі “Незламні“, Сергій увійшов до лав спецпідрозділу Головного управління розвідки “Кракен” і став там сапером.

Поранення отримав торік у травні. Тоді Сергій із побратимами мали зайняти нові позиції, з яких окупанти відступали, попередньо замінувавши територію. Задачею Сергія було звільнити позицію від ворожого залізяччя. Та, виявилося, що не вся піхота противника відійшла. Зав’язався стрілецький бій. Сергій ліг, аби укритися від куль, і зачепив рукою міну. Та розірвалася і відірвала частину правиці захисника.

Важко пораненого воїна доправили в госпіталь Харкова, де медики стабілізували стан пацієнта та провели первинні оперативні втручання.

Сергій каже, що сил тоді йому додавала думка про молодшого брата: “Я йому кожен раз говорю: братику, ти розумієш, що є тільки ти у мене і я у тебе. Більше рідні немає. Я для Руслана все життя був і мамою, і татом, і старшим братом. І маю бути таким і надалі”.

Брат натомість повсякчас каже Сергію, що пишається ним.

Внаслідок обстрілу Харкова відірвало руку співробітнику швидкої допомоги

Для подальшого лікування розвідника доправили до Львова – в центр “Незламні”. Тут хірурги прооперували захисника, аби доформувати куксу. При виборі протеза для Сергія мультидисциплінарна команда керувалася тим, що воїн воліє повернутися у стрій. Тож, аби максимально зберегти функцію кінцівки, захисникові встановили біонічний протез.

Таку дороговартісну та високотехнологічну штучну кінцівку Сергій зміг отримати завдяки спільному проєкту реабілітаційного центру та благодійної платформи dobro.ua – “Протези для Незламних”. Збір на біонічні руки для поранених захисників – триває. Підтримати його можна за посиланням: https://dobro.ua/project/unbroken/.

За два місяці занять із фізичними та ерготерапевтами Сергій майже повністю відновився. Він уже доволі вправно володіє протезом та може виконувати будь-які завдання з дрібної моторики. Після реабілітації захисник планує продовжити служити українському народові.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии