Залишали на дорозі з фальшивими документами: шахраї з Харкова обманювали втікачів за кордон

19-річний організатор злочинної схеми створив кол-центр, до роботи в якому залучив своїх однолітків, неповнолітню дівчину та 54-річну жінку. Учасники організованої групи здійснювали розсилку реклами в соціальних мережах та в групах месенджерів щодо послуг з виготовлення документів для виїзду через Державний кордон України чоловіків призовного віку. Відповідали на телефонні дзвінки в месенджері Telegram, консультували осіб щодо варіантів оформлення виїзду та запевняли в достовірності документів для виїзду за кордон по системі «Шлях».

Як повідомили у Харківській обласній прокуратурі та поліції регіону, підозрювані обіцяли допомогти у виготовленні пакету документів, необхідних для виїзду, та в безпосередньому перевезенні. Вартість такої послуги становила від 1000 до 2500 доларів США.

В подальшому один із фігурантів виготовляв фальшиву «ліцензію» та статистичну довідку на виїзд за кордон, інший зустрічався з клієнтами, надавав фальшиві документи і отримував кошти від клієнта. Ділок зазначав, що поїздка відбудеться на автомобілі під керуванням 54-річної жінки. Проїхавши частину дороги в напрямку кордону, водійка під різними приводами робила зупинку, під час якої пасажири виходили з машини. Згідно розробленого шахраями плану, жінка їхала з місця, залишаючи пасажирів на дорозі.

За оперативною інформацією підозрювані ошукали понад 30 потерпілих та завдали їм збитків на суму більше 1,5 мільйонів гривень. Вказану інформацію буде перевірено під час досудового розслідування.

Організатору та двом виконавцям повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Трьом фігурантам обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Встановлюються інші особи, причетні до вчинення вказаного злочину.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии