Шахраї придумали нову схему вимагання грошей: під ударом – сім’ї військових

У Службі безпеки України попередили громадян про активізацію нової шахрайської схеми під умовною назвою “ваш син у полоні”. Шахраї переважно атакують тих, чиї родичі проходять службу в зоні ООС на Донбасі, повідомив  спікер СБУ в Запорізькій області Сергій Левченко.

За його словами, шахраї здійснюють телефонні дзвінки ввечері або вночі, впливаючи на емоції людини. Вони використовують фактор несподіванки, уточнюють, чи знайомі жертви з тими, чиї імена їм називають (як правило, це близька людина жертв), а потім заявляють, що той нібито потрапив у полон проросійських бойовиків, і щоб його звільнити – потрібно розлучитися з певною сумою грошей.

Вкладали гроші в неіснуючі підприємства: у центрі Харкова виявили фейковий колл-центр

В СБУ зазначають, що не варто піддаватися на емоції. Потрібно пам’ятати, що всі слова цих шахраїв – брехня, з близькою людиною все в порядку (наскільки це можливо на фронті), мета шахраїв тільки одна – змусити панікуючу людину переказати гроші на банківський рахунок або сім-карту, які вказують зловмисники.

Що треба зробити, щоб не стати жертвами шахраїв:

  1. не панікувати та не виконувати жодних умов;
  2. можна зажадати у шахраїв озвучити ряд даних про родича: прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, військова частина, в якій близька людина служить, місто, в якому вона базується на поточний момент. Є майже стовідсоткова ймовірність, що шахрай “осиплеться” вже на першому – другому питанні, оскільки номер, за яким дзвонять, був обраний випадково;
  3. скинути та передзвонити людині, яка нібито “потрапила в полон”;
  4. не передавати ніяких грошей, не надавати ніяких особистих даних.

Двоє чоловіків під виглядом комунальників відбирали гроші у харківських пенсіонерів

В СБУ додали, що якщо людина стала жертвою шахраїв, які розповідають казки про “потрапив в полон”, то варто звернутися в правоохоронні органи. Однак якщо людина дійсно перебуває в полоні бойовиків, а за її звільнення вимагають гроші – потрібно негайно телефонувати до об’єднаного центру з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцезнаходження безвісти зниклих у районі проведення ООС за телефоном (044) 255-84-35 або на гарячу лінію СБУ.

 

Нагадаємо, раніше в Приватбанку попередили, що шахраї в Україні вже взяли на озброєння тему “вовиної тисячі” – державної виплати в 1000 грн за вакцинацію.

 

 

Коментарі