Харків’янка побудувала успішний бізнес, відкривши приватну школу

Катерина Стрельченко всього за пару років перетворила освітній простір “Гравітація” в успішну приватну школу. Батьки учнів готові щомісяця платити кругленьку суму за якісні знання для дітей. Newsroom з’ясував, як перетворити стартап в прибуткову справу.

Катерино, розкажіть, з чого все почалося і коли прийшла ідея створення приватної школи “Гравітація”?

– На початку ідея “Гравітації” була втілена у вигляді позашкільного освітнього простору. Мені дуже хотілося створити місце, де діти поза школою могли б реалізовувати свої таланти. У вересні 2015 року, ми зробили перший набір. А вже у 2017 році взяли першокласників, відтоді “Гравітація” стала повноцінною школою.

photo-218.jpg

Звідки люди вперше дізналися про “Гравітацію”?

– Деякий час ми співпрацювали з приватною школою “Вогнище”. До слова, я сама вчилася там. У нас було багато спільних проєктів, і в якийсь момент директор запропонував мені взяти клас дітей, які хотіли вчитися в центрі міста. У першому нашому класі налічувалося сім осіб.

На початку у школи “Гравітація” була якась освітня концепція?

– Школа – це модель світу. Освіта – це серйозний і системний процес. Наша головна концепція була і залишається – давати дітям якісні та сучасні знання. Ми починали з молодшої школи і розуміли, що це фундамент для всієї подальшої освіти. Малюкам має бути цікаво вчитися і в сьогоденні і в майбутньому, а сам освітній процес має відбуватися в максимально комфортних умовах. Так, в нашій початковій школі всі предмети читають різні вчителі. Я переконана, що один викладач не може бути професіоналом у всіх предметах. Мені здається, в сучасній освіті є базова проблема: у багатьох вчителів не вистачає знання предмета. Тому наші фахівці постійно удосконалюються і працюють над власним професійним розвитком. Є ще один концептуальний момент: немає ніякого сенсу в якісних знаннях, якщо дитина в школі знаходиться в стані стресу. Учень постійно повинен відчувати підтримку. Він повинен відчувати, що його оточують дорослі, які знають, що вони роблять, а також, навіщо і як вони це роблять.

1075556_602902539753101_1699797549_o.jpg

Пандемія та наступні жорсткі карантинні обмеження вдарили по школі, як бізнесу?

– Це був дуже непростий період, але я не можу сказати, що локдаун завдав якийсь відчутний збиток. Наша команда чудово впоралася з проблемами, які підкинула пандемія. Вчителі проявили себе з найкращого боку і під час “дистанційки” працювали з повною віддачею. Ми набули нового досвіду та ще більше згуртувалися.

Скільки сьогодні в “Гравітації” працює вчителів і скільки учнів відвідує школу?

– Зараз в нашій школі працює 40 вчителів та навчається 200 дітей.

Ви приймаєте в школу всіх дітей? Чи існує зараз недобір або, можливо, доводиться відмовляти батькам?

– Зараз “Гравітація” повністю укомплектована. Особливого ​​відбору в нашій школі немає. Для охочих вчитися ми зазвичай проводимо співбесіду з тим чи тим класним керівником, в залежності від віку дитини, і психологом. На співбесіду ми обов’язково запрошуємо і батьків, і дитину. Якщо це першокласник, ми ретельно вивчаємо психологічну готовність малюка до школи. У деяких випадках ми можемо порадити батькам привести дитину в школу наступного навчального року.

14856157_750285858442865_6047574689621671141_o.jpg

З яким запитом батьки приходять в школу “Гравітація”?

– Запити абсолютно різні. Наприклад, це достатня кількість уваги до дитини. Тут мої погляди з поглядами батьків повністю збігаються. Я вважаю, що за 35-40 хвилин уроку дитині неможливо дати потрібну кількість уваги, якщо в класі 30 учнів. Також батьків хвилює, щоб у школі була комфортна атмосфера, задоволені життям і щасливі вчителі, готові ділитися знаннями. Адже люди, які вчать дітей, повинні бути щасливими.

Як ви контролюєте та моніторите якість власної роботи та роботи ваших вчителів?

– Одним з головних критеріїв є те, чи хочуть діти йти в школу. Можу сказати, що в “Гравітації” з цим проблем немає. Насамперед ми звіряємося з державним стандартом знань. Цьогоріч ми вводимо систему міжнародних іспитів. Також не варто забувати і про об’єктивні показники, такі, як техніка читання. Можу сказати, що в нашій школі діти показують результати, які вищі, ніж у державній школі. При найменшому відхиленні від встановлених норм наші вчителі максимально фокусуються на успішності учня і в комфортному для нього режимі працюють до досягнення потрібного результату. І це дає можливість мені спокійно спати, перебуваючи в цьому бізнесі.

Скільки коштує навчання в “Гравітації”?

– Ті сім’ї, які прийшли до нас в цьому навчальному році, платять 8000 гривень на місяць. І ця вартість буде для них діяти до кінця навчального року. Але у вересні ми підняли ціну до 10 000. Бізнес диктує свої умови, так чи так, сума доходів повинна перевищувати суму витрат. Дотримання цього правила дає можливість розвиватися. Вчителі, які нерегулярно отримують маленьку зарплату, точно не будуть щасливі.

Що входить в цю вартість?

– Крім якісної освітньої складової, в цю вартість входить ГПД для молодшої школи. Уроки закінчуються близько 14:00 і до 18:00 учні знаходяться в школі під наглядом. Вони відпочивають, роблять уроки, займаються в гуртках за інтересами.

У Вашому колективі здебільшого працюють молоді вчителі. Багато паралельно навчаються в університетах. Це ваша стратегія формування педагогічного складу?

– Це ні в якому разі не стратегія. Так склалося, що з самого початку в “Гравітації” працювали молоді вчителі. Не можу це пояснити, чому старші викладачі навіть не приходять до нас на співбесіди. Припускаю, що багато хто з них бачать молодий колектив і думають, що їм буде там некомфортно. Ну і знову ж таки, на мій погляд, кількості щастя більше у молодих людей, а ми вибираємо колег за цим критерієм (Сміється. – Авт.). Особисто мені комфортно працювати з молодими фахівцями, які не стикалися з системою освіти. Хочемо ми того чи ні, система накладає певні особливості, які моєму розумінню не піддаються.

А як же майстерність і досвід, які приходять з часом?

– Майстерність і досвід не мають до цього ніякого відношення. Коли людина протягом кількох десятиліть робить одне і те ж і перестає професійно розвиватися, хіба її можна назвати професіоналом, попри її досвід? Будь-яка зупинка в розвитку вчителя негативно позначається на освітньому процесі. При цьому, безумовно, система необхідна, без неї настане хаос.

Як складаються ваші стосунки з начальством – департаментом освіти Харківської міської ради?

– У нас нормальні ділові взаємини. Вони виконують свою роботу, а ми свою. При цьому я відчуваю дискомфорт від тієї кількості паперів, з якими доводиться постійно працювати. Щоб підтримувати документообіг, мені доводиться для цього тримати в штаті трьох співробітників. Державний номенклатурний апарат не звик рахувати час, а в приватній школі робочі години вчителів вартують значних грошей. Ось в цьому напрямі наші погляди розходяться.

Яка зарплата вчителів “Гравітації”?

– Я б не хотіла називати конкретні цифри, оскільки зарплати залежать від кількості годин і загального навантаження на викладача. Але в нашій школі вчителям платять зарплату вище середньої, тобто, понад 15 000 гривень.

Харківський учитель фізики Ілля Гельфгат, якому в цьому році надали звання Героя України, в інтерв’ю сказав, що сьогодні діти втрачають мотивацію до отримання знань. Чи згодні ви з цим?

– Ні, я не можу з цим погодитися. Діти не втрачають мотивацію до отримання знань. Діти допитливі та цікавляться величезною кількістю речей. Це правда, комп’ютерні ігри цікавіші математики з рахунком 100:0, про це не варто навіть говорити. Раніше у викладачів був обмежений вибір варіантів взаємодії з дітьми, і якщо використовувати вчительські методики, які працювали 20 років тому, то діти швидко втрачають інтерес до такої освіти. Сьогодні існують сотні підходів і способів зацікавити дитину, захопити її і при цьому дати знання. Потрібно тільки самому продовжувати вчитися, хотіти працювати та докладати зусилля.

14068372_1206246042752078_8993723404176724461_o.jpg

Наскільки особисто ви залучені в освітній процес? Ви виконуєте тільки обов’язки менеджера або також викладаєте?

– Цього року я взяла годинник біології у 10 і 11 класах. Це мій додатковий мотиваційний фактор.

Як вам вдається поєднувати роль мами, директора школи та викладача?

– Це дуже непросто. Роботи дуже багато. Без курйозів не обходиться. Наприклад, минулого тижня я забула свою дочку в школі (Сміється. – Авт.). Вона також вчиться в “Гравітації” в сьомому класі. Я намагаюся робити свою роботу ефективно, але часу постійно катастрофічно не вистачає. Мені б дуже хотілося більше себе присвячувати дітям і викладацькій діяльності. Мій робочий день починається о 08:00 і я змушую себе йти зі школи не пізніше 19.00. Поруч з моїм будинком ринок зачиняється о 20:00, і якщо я не встигну, то вдома всі залишаться без їжі. Але якщо серйозно, то неправильно засиджуватися на роботі допізна.

Прибуток від приватної школи це ваш основний дохід?

– Чи задоволена я фінансовим результатом? Не завжди. Мені б хотілося, що б він був вище. Успіх приватної школи залежить від фінансових можливостей. Якщо школа не здатна покращувати матеріальну базу, робити якісний ремонт, купувати сучасні комп’ютери, організовувати цікаві поїздки для дітей, залучати класних фахівців, то це безпосередньо позначається на якості наданої освітньої послуги. Приватна школа – це нелегкий і дуже специфічний бізнес з невисоким ступенем рентабельності. Я вплуталася в цю справу, тому що вона мені подобається. Мене захоплює процес освіти. Я планую розвивати “Гравітацію” і вже наступного року хочу збільшити кількість учнів і рухатися в напрямку профільної освіти. Ну а в далекому майбутньому мені б хотілося прийти до формату вищої освіти.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі