Бум IT-бізнесу: скільки заробляють айтішники в Харкові

Newsroom з’ясував, як на розробників і програмістів позначилася пандемія та чого вони чекають від можливого локдауну.

Минулий рік видався непростим для багатьох підприємців. За інформацією Європейської Бізнес Асоціації, за період карантину близько 33% представників малого бізнесу в Україні втратили понад 50% свого доходу. Сфера IT виявилася однією з найбільш стійких і продуктивних. Редакція Newsroom довідалася, як йдуть справи на ринку інформаційних технологій у Харкові сьогодні, чи можна піти в IT і розбагатіти та які спеціальності на ринку інформаційних технологій сьогодні найбільш популярні.

Пандемія та IT-бізнес

На думку директора Kharkiv IT Cluster Ольги Шаповал, Харків займає одну з провідних позицій по розвитку IT-сфери серед регіонів України, крім Києва. Це пов’язано з тим, що в нашому місті зосереджена велика кількість університетів, коледжів та IT-шкіл, які щороку випускають нових фахівців.

“Відразу після настання карантину, на початку березня 2020 року, виникла ситуація, яку ніхто не очікував. Багато компаній почали максимально скорочувати проєкти, які були на перспективу. В той момент багато хто не розумів, що відбувається зараз і що буде завтра. Підкреслю, що мова йде не про закриття, а про заморожування проєктів. Крім цього фірми стали відмовлятися від так званих бенчів (bench – дослівно – лава, сидіти на Бенчі – перебувати в очікуванні проєкту, залишаючись у штаті компанії, отримуючи зарплату. – Авт.). Раніше з такими працівниками замовники могли продовжувати співпрацю, але на початку пандемії для багатьох це виявилося нерентабельно. Також за перший тиждень карантину 95% співробітників IT-сфери в Харкові перейшли на віддалену роботу”, – розповідає директора Kharkiv IT Cluster.

olga_shapoval.jpg

Ольга Шаповал, директор Kharkiv IT Cluster

Шок від пандемії у більшості компаній тривав недовго. Буквально через два-три місяці після початку карантину закордонні та українські замовники повернулися до заморожених проєктів і взяли на роботу майже всіх співробітників, яких раніше скоротили.

Гострий дефіцит кадрів не спадає

Останні пів року в IT-сфері знову спостерігається величезний дефіцит кадрів і у більшості фірм дуже багато незакритих позицій у штаті. Як розповіла Ольга Шаповал, найбільш потрібними як і раніше залишаються програмісти, DevOps-фахівці, бізнес-аналітики, проєктні менеджери.

“Зазначу, що програміст – це широке поняття, яке вміщує комплекс умінь, в тому числі володіння різними мовами програмування. Статистика попиту може змінюватися буквально щотижня, в залежності від стихійних трендів”, – розповідає Ольга.

Однією з основних проблем на шляху до успішної кар’єри в IT-сфері є слабка математична підготовка та недосконале знання англійської мови. За статистикою, 75% замовлень надходять від клієнтів зі Сполучених Штатів Америки, ще 23% – з країн Європи. Відповідно, без знання англійської – нікуди.

“За нашою інформацією, тільки одна компанія з 10 готова взяти на роботу людину без знання англійської, при цьому 9 з 10 – можуть найняти новачка без мінімального досвіду роботи. Тому, якщо у когось є плани на співпрацю з індустрією – без іноземної навряд чи вийде досягти успіху”, – ділиться Ольга.

Скільки платять айтішникам

Співробітникам українських IT-компаній найчастіше пропонують більш вигідні умови праці, ніж в країнах Європейського союзу. Наприклад, в Латвії середня зарплата програміста становить €2000 без урахування податків. До того ж за оренду житла доведеться викласти близько €1200. Такі дані Ольга привела, покликаючись на латвійських колег, які в кінці минулого року побували в Харківській області на IT-форумі.

“Середня зарплата IT-фахівця в Україні сьогодні – $2300. Ми не говоримо про співробітників без досвіду, у них трохи інші ставки. Якщо говорити в загальному, то розкид у зарплаті може бути великий: початківцям (Junior) зазвичай пропонують близько $300, а фахівці з десятирічним досвідом (Senior) можуть заробляти $8000 в місяць і більше”, – ділиться Ольга.

За даними Kharkiv IT Cluster, у Харкові сьогодні налічується близько 40 тисяч IT-фахівців. За статистикою, кожен з них створює поряд з собою ще три робочих місця. Відповідно, в нашому регіоні в сфері інформаційних технологій залучено близько 120 тисяч осіб, які щомісяця виплачують до бюджету близько 110 мільйонів гривень єдиного податку.

Харків – це Кремнієва Долина України

На брак кваліфікованих кадрів нарікає і засновник харківської IT-компанії “Artjoker” Роман Катеринчик і запевняє, що зробив все можливе, щоб зберегти робочі місця в компанії, коли на початку пандемії бізнес різко просів.

“Ми маємо справу з гострою нестачею спеціалістів високого рівня. Сьогодні сумарно моїй компанії потрібно близько 50 фахівців. Потрібні розробники, менеджери, маркетологи оператори кол-центру. І така проблема повсюдно. Про дефіцит кадрів сьогодні говорять багато колег-бізнесменів. Переконаний, що найближчим часом боротьба за таланти тільки зросте”, – розповідає Роман.

На думку підприємця, сьогодні охочий заробляти в IT-сфері повинен володіти вираженою ініціативністю, розвиненим емоційним інтелектом, вмінням шукати та знаходити рішення, не боятися відповідальності, при цьому бути командним гравцем, що готовий навчатися.

roman_katerinchik_new.jpg

Роман Катеринчик, засновник IT-компанії “Artjoker”

“Харків – це Кремнієва Долина України. Тут зосереджені сотні тисяч кращих умів країни, які створюють круті міжнародні продукти. Багатьом з них потрібен ресурс, щоб відштовхнутися та створити єдинорога. Майбутнє за діджіталізацією, тому я не втомлюся повторювати: діджіталізуйся або помри! Це новий закон еволюції”, – розповів Роман Катеринчик.

Вистояли та примножили

Попри пандемію і пов’язані з нею випробування для бізнесу, деякі IT-компанії зуміли не тільки вистояти, а й примножити у своєму розвитку. Не останню роль у цьому зіграла кадрова політика та дбайливе ставлення до колективу фахівців. Як розповів виконавчий директор Academy Smart Влад Сокіл, сьогодні в Україні компанії буквально б’ються за ІТ-фахівців.

“Ми багато працюємо над HR-брендом, цінностями всередині нашої компанії, щоб нові люди прагнули приєднатися до нашої команди. Головні наші плюси – цікаві проєкти, високі зарплати. Крім цього, ми гарантуємо, що кожен розробник завжди буде почутий і в будь-який момент може зайти до СЕО компанії й обговорити будь-яку проблему. Ті співробітники, які давно з нами працюють, можуть розраховувати на безвідсотковий кредит. Також з цього року ми почали активно брати студентів або випускників курсів на оплачуване стажування, будуємо для них personal development plan, закріплюємо ментора, навчаємо англійської та створюємо всі умови для участі в комерційних проєктах. Один раз на місяць у нас проходить вечірка – День Іменинника. Двічі на рік проводимо великі корпоративні вечірки”, – розповідає Влад.

vlad_sokol.jpg

Влад Сокіл, виконавчий директор Academy Smart

За його словами, команда Academy Smart веде безліч цікавих напрямків і в деяких – досягла високих результатів.

“Наприклад, ми з нуля розробили кілька систем e-learning (технологія електронного навчання. – Авт.) і володіємо істотним досвідом у цьому сегменті. Наша команда також має велику експертизу в хмарних технологіях і розробці високонавантажених систем із мікросервісною архітектурою. У компанії високий рівень фахівців, оскільки останні роки ми залучали тільки фахівців рівня Senior. Крім цього, наші співробітники реалізують проєкти для таких корпорацій-єдинорогів, як Microsoft, Jfrog та інших”, – розповів Влад.

Говорячи про особливості IT-бізнесу в Харкові, він зазначив, що сьогодні компанії шукають не просто професіоналів, а співробітників, які володіють soft skills. Ці навички включають гнучкість, вміння взаємодіяти з командою, швидко вчитися, а також оперативно й адекватно реагувати на форс-мажорні обставини та працювати в умовах неповної визначеності.

За словами Влада, такі якості дають змогу компанії залишатися конкурентоспроможною, ефективною та допомагають адаптуватися в складному середовищі. Сьогодні вже недостатньо володіти лише однією мовою програмування. На ринку великий попит Full stack-фахівців. Це люди з хорошим розумінням кожного рівня розробки, такий співробітник може створити з прототипу повноцінний MVP (мінімальний життєздатний продукт). Основну роль також відіграє знання англійської, оскільки близько 95% компаній працюють з замовниками на західних ринках.

92156625_2854289141350397_2660374361722060800_n.jpg

На думку виконавчого директора Academy Smart, IТ-галузь останніми роками зростає на 15-20% і така тенденція збережеться, якщо не відбудуться кардинальні податкові зміни у сфері інформаційних технологій.

“Відомо, що весь світ останні півтора року працює практично віддалено. Наприклад, роботодавцю з Німеччини не важливо, де знаходиться співробітник – в Україні чи Польщі. Для нього важливий лише досвід співробітника та вартість роботи. На мій погляд, величезний попит на ІТ-спеціалістів, який почався у вересні 2020 року й триває досі, дасть новий потужний поштовх для цієї галузі в Україні”, – підсумував Влад Сокіл.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі