У Харкові колишній бухгалтер організував домашню сироварню з оборотом у мільйон гривень (Фото)

Андрій Кулик з дружиною Катериною займається виробництвом молочних продуктів всього три роки, але подружжя вже досягли успіху у своїй справі. Newsroom поспілкувався з харків’янином та з’ясував, як з нуля побудувати успішний бізнес.

Пошук себе та 10 000 на старті

До того, як стати сироваром, Андрій Кулик займався бухгалтерією та аудитом, співпрацюючи з великими компаніями. Але часті відрядження стали заважати батькові двох дітей і, порадившись з дружиною Катериною, подружжя прийняло рішення відкрити сімейний бізнес.

“Пошуку себе я присвятив досить багато часу. Діяти вирішив від противного, поставивши собі питання: чим я б не хотів займатися. Метод виключення привів мене до сироваріння, тим більше, що я дуже люблю цей продукт”, — розповідає Андрій.

Андрій Кулик

За його словами, на початку шляху про ремесло сировара він не знав нічого. На допомогу прийшли навчальні ролики в YouTube та електронні книги, опубліковані в Інтернеті у вільному доступі.

“Діяти вирішив від противного, поставивши собі питання: чим я б не хотів займатися”.

Досконально вивчивши ази ремесла, Андрій організував вдома невелику кухню та купив маленьку напівпрофесійну сироварню на 20 літрів, витративши на стартап близько 10 тисяч гривень.

Перша сироварня. Фото: Роман Шупенко

Перший млинець не грудкою

З перших кроків Андрій прийняв принципове рішення: виробляти продукт тільки з якісного молока та без додавання хімічних компонентів. У січні 2019 року підприємець зварив перший сир і дебют виявився вдалим. Продегустувавши отриманий результат з дружиною та друзями, Андрій натхненно вирішив продовжувати розпочате. І тут постало питання: у кого купувати молоко.

“Тоді мені здавалося, що найкращу сировину можна придбати у невеликих фермерських господарств. Через недосвідченість я вважав, що якісним може бути лише те молоко, яке виробляють в домашніх умовах. Поїздивши по області та подивившись на утримання тварин в невеликих приватних фермах, я зрозумів, що знайти потрібного постачальника — завдання не з простих. У більшості випадків я бачив серйозні проблеми з санітарією — в тому числі — на стадії доїння. Але мені вдалося відшукати виробника, який задовольнив мої вимоги. Це велике сучасне господарство в Чугуївському районі. Там корови містяться в ідеальній чистоті — їх миють перед кожним забором молока, а сам процес доїння відбувається за безконтактною технологією. Це коли за допомогою спеціального доїльного обладнання молоко з вимені корови відразу потрапляє в охолоджувальний танк, не контактує з повітрям. Ця ж фірма займається доставкою молока, підтверджуючи якість регулярними лабораторними аналізами”, — розповідає підприємець.

Переработка и производство

Щотижня сімейна сироварня “Екан” переробляє 1000 літрів молока. Сировину доставляють двома заходами — в середу та суботу. Всю роботу в сироварні, від завантаження сировини в сепараторну до виставлення сиру на визрівання, виконує Андрій. Його дружина Катерина займається комунікацією з клієнтами, просування бренду в соціальних мережах та рекламою.

“Мій робочий день починається близько 07:00, а закінчується о 22: 00. Ми виробляємо близько 18 видів молочних продуктів, у тому числі сири. Найбільшим попит сьогодні має сир халлумі, відомий в Європі по кіпрській кухні. Крім нього також виробляємо сорти м’яких сирів: еканбер, фета, моцарелла, сулугуні, Рікотта, брюност, адигейський; твердих сортів: песто, монтекан, мінігауда, тукан, качотта; а також сири за авторськими рецептами. У роботі я строго дотримуюся санітарно-гігієнічних норм, всі наші продукти регулярно перевіряють в Держпродспоживслужбі і я відповідаю за якість сиру своїм ім’ям”, — розповідає Андрій.

За словами підприємця, основні продажі відбуваються в мережі, частина продукції реалізується в декількох харківських супермаркетах у відділі фермерської продукції.

Гроші з сонячного світла: як харків’яни заробляють на “зеленій” енергії

“Ми особливо не прагнули до того, щоб наш товар опинився на полиці в супермаркеті, це сталося само собою. На одній з фермерських виставок до нашого стенду підійшов представник супермаркету “Восторг”, спробував сир та сказав: “Це повинно продаватися у нас”. Левова частка покупців знаходить нас онлайн. Завдяки тому, що наш продукт екологічно чистий, на нього звертають увагу батьки маленьких дітей, вегетаріанці та прості цінителі якісного сиру. Моя дружина приймає замовлення і формує маршрутний лист, а я двічі на тиждень займаюся доставкою. Для мене важливо бачитися з покупцем, чути побажання і зауваження. Можливо, в майбутньому ми звернемося до допомоги кур’єрів, але це буде власна служба доставки. А поки я все хочу робити сам”, — ділиться підприємець.

Пандемія залишилася непоміченою

Андрій розповідає, що підрахунком чистого прибутку на даному етапі він не займається — всі гроші йдуть на розвиток бізнесу.

“Рай” під Харковом: молода сім’я переїхала в передмістя та відкрила приватну стайню

“Криза, пов’язана з поширенням COVID-19, на нас особливо не вплинула. Я практично не помічаю пандемію, повністю зосередившись на сироварінні. Коли постало питання розширення, ми придбали додаткову техніку. Ось ця сироварня на 500 літрів куплена навесні минулого року, вона нам обійшлася в 80 тисяч гривень. Для її придбання ми не залучали ні інвесторів, ні кредитних коштів. За минулий рік виручка від усіх продажів — на виставках, в супермаркетах, онлайн-склала трохи більше мільйона гривень, роком раніше було в половину менше. Але зізнатися, я не знаю, скільки з цього — наш чистий прибуток. Все, що заробляємо-вкладаємо в розвиток. Грошей, які приносить сироварня, мені вистачає, але я працюю не тільки заради доходу, Я люблю цю справу”, — розповів підприємець.

Сироварня на 500 літрів. Фото: Роман Шупенко

“Через недосвідченість я вважав, що якісним може бути лише те молоко, яке виробляють в домашніх умовах”.

Протягом цього року Андрій підшукував нове приміщення для сироварні. Подружжя також розглядало варіант кредитування для будівництва сучасної будівлі. Але всі плани довелося відкласти.

Андрій Кулик. Фото: Роман Шупенко

“У зв’язку з тим, що у нас склалася незрозуміла політична ситуація з нашим сусідом, зараз я про це навіть не думаю. Мої друзі живуть недалеко від кордону з Росією. Вони розповідають, що буквально кожен день лягають спати зі складеними валізами, готові в будь-який момент зірватися і вивозити сім’ї з обжитих місць на безпечну відстань. У ситуації, що склалася не може бути мови ні про яку позику в банку і розвитку бізнесу. Всі плани довелося відкласти до того часу, поки не настане хоч якась ясність у взаєминах між Україною та Росією”, — нарікає підприємець.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі