Як почати бізнес в сфері освіти: покрокова інструкція

Newsroom з’ясував, як пандемія вплинула на сферу освіти та які професії харків’яни найчастіше освоюють за кордоном.

З відкриттям кордонів доступнішими стали не тільки подорожі по світу, а й знання, які тепер можна отримувати в будь-якій точці світу. У Харкові є чимало посередників, які допоможуть підготуватися та подати документи практично в будь-яку школу, коледж чи університет за кордоном. Щоб розібратися, як це працює та чи легко створити подібне агентство, ми поспілкувалися з засновниками школи Eruditus, які першими допомогли харків’янам отримувати знання в Європі й Америці, і вже вісім років на ринку освітніх послуг.

Eruditus сьогодні – це початкова школа в Харкові та комплекс послуг по організації освіти за кордоном. За цим великим проєктом стоять вихідці з Дніпра – Володимир і Марина Павличенко, які зуміли створити успішну компанію в Харкові.

Як все починалося

Володимир працював у Дніпрі в банківській сфері, а Марина здобувала освіту за кордоном і працювала в приватних структурах.

“Дружина отримала освіту в Малагському університеті (Іспанія), вчилася в одному зі ЗВО Англії за спеціальністю “філолог – лінгвіст”. Під час надходження ми зіткнулися зі складнощами, не знаючи, як правильно дібрати потрібні документи для вступу. На той момент не було де черпати інформацію. На ринку було кілька агентств, які надавали комплексні послуги, всі вони перебували тільки в Києві”, – пояснює Павличенко.

snimok_ekrana_ot_2021-03-26_15-47-06_1.png

Пройшовши тернистий шлях самостійно, у 2012 році молоде подружжя зважилося зробити новий крок і переїхати в інше місто, щоб допомагати іншим.
Харків вони вибрали не випадково. У той час конкуренції в цій сфері тут практично не було. Крім того, Харків вважається студентським містом, куди тягнеться молодь.

Інвестиції на старті

До того моменту Володимир і Марина Павличенко накопичили 25 000 тисяч гривень (у той час за курсом 8 гривень за долар, це було 3000) і вирішили відкрити свою справу. Для початку проаналізували освітню сферу, створили сайт і запустили рекламну кампанію.
“У нас не було інвестора, виключно свої заощадження. За ці гроші ми зняли в Харкові на Холодній горі квартиру та невеликий офіс в центрі міста на вулиці Римарській, зробили косметичний ремонт. Створили свій перший сайт. Цих грошей вистачило на шість місяців. Через місяць до нас прийшов перший клієнт – дівчина нас знайшла через Google. Клієнтка цікавилася навчанням у Чехії та довірилася нам. Це був знак, що бізнес можна будувати”, – ділиться Володимир.

Тренди у світі освіти

Хлопці кажуть: тенденції змінюються настільки часто, що можна проводити аналіз кожні два роки. Зараз особливою популярністю у харків’ян користуються:
– Архітектура та дизайн,
– Інженерія (інженери-економісти, машинобудівники, електротехніки, інженери в галузі електроніки),
– IT-сфера,
– Digital маркетологи,
– Бізнес-аналітики.

Вартість навчання залежить від обраної країни та ЗВО. У деяких топових навчальних закладах США та Великобританії рік навчання може обійтися в 50 тисяч доларів.
При цьому, освоювати нові професії за кордоном українці можуть безплатно. В деякі державні ЗВО Чехії, Німеччини, Італії можна вступити нарівні з місцевими та отримати сертифікований диплом.

При цьому агентство, яке допомагає студенту оформити всі документи в залежності від ЗВО може розраховувати на максимальну плату в 10 тисяч гривень.

Що зараз

За спостереженнями наших співрозмовників, потенціал у цій ніші ще не вичерпаний, а студенти стають все старшими.

“Цікаво, що досить часто до нас звертаються студенти – 50+ та 60+. З урахуванням пандемії в цьому році ми побачили досить великий приріст і бажання навчатися за кордоном у школярів, що говорить про розчарування батьків в українській освіті, яким через дистанційного навчання довелося залучатися до процесу”, – продовжує Володимир.

Зараз у них за плечима – дев’ять років досвіду в міжнародному утворенні та численні інспекції в середні школи та ЗВО Європи, США й Канади. Свої напрацювання Павличенки вирішили об’єднати в авторській початковій школі, яка поєднує стандарти Нової української школи (Нуш) і методики кращих закордонних освітніх установ.

“Ідея відкрити свою школу зріла давно, але зробити кардинальні кроки в прямому сенсі слова “змусила” пандемія. Ми оголосили набір навесні 2020 року та вже на 1 вересня набрали два класи: перший і другий. Кількість дітей у класах строго лімітована – максимум 8 людей. Це стало нашою конкурентною перевагою та дає змогу працювати навіть у період пандемії, щоб виконувати всі карантинні норми та дистанцію”, – говорять Павличенки.

photo5375174055554036255.jpg

Засновники Eruditus кажуть: великі інвестиції на старті в такому проєкті не потрібні. Попри те, що в останні роки відкрилася маса агентств, які допомагають виїхати на навчання за кордон, знавцям у цій області знайдеться гідне місце, адже в проєкті можуть працювати мінімум одна-дві людини, а замість сайту можна створити добротну сторінку в соціальних мережах. Головне – завжди бути в курсі подій, перевіряти актуальність даних, вимоги ЗВО, візових центрів і посольств. Також важливо особисто інспектувати навчальні заклади та завжди залишатися на зв’язку зі студентами навіть після завершення навчання.

Автор: Оксана Тесленко

Коментарі