ТОП-5 успішних бізнесменів Харкова: скільки та на чому заробляли мільйонери

П’ятеро найбагатших харків’ян накопичили в сумі 1,8 мільярда доларів. У перерахунку на національну валюту це становить 52 мільярди гривень, а, якщо рахувати зовсім приземлено – саме стільки становить бюджет міста на два з половиною роки. Newsroom проаналізував, чим займалися мільйонери, які у них були успіхи та поразки.

У списку українського журналу Forbes серед сотні найбагатших українців числяться і харків’яни. Одним багатство принесла криптовалюта та програмування, а ось бізнесмени старої формації просто продовжували накопичувати давно зароблений капітал. Минулого року у всіх був різкий зліт, проте не обійшлося без санкцій та викриттів.

“Камбек” року: Олександр Ярославський

9-е місце в списку Forbes, капітали оцінюються в $820 мільйонів. Основний актив: група DCH

Минулого року мільйонер придбав онлайн-маркетплейс LeBoutique та почав будівництво нового аеропорту в Дніпрі. Однак бізнес-процеси опинилися в тіні іншої події — гучного повернення Ярославського в харківський “Металіст”. Згадаймо, як це було.

Кінець 2000-х і початок 2010-х стали золотою епохою в історії харківського “Металіста”. Клуб регулярно виступав у єврокубках, купував якісних латиноамериканських легіонерів та боровся за найвищі місця в чемпіонаті України. Його успіхи були нерозривно пов’язані з ім’ям тодішнього власника-бізнесмена Олександра Ярославського.

У 2012 році він продав клуб “младоолігарху” Олександру Курченку. Потім був Євромайдан, Втеча тодішнього власника в Російську Федерацію та багатомільйонні борги, які в кінцевому підсумку призвели до банкрутства.

У 2019 році експрезидент того “Металіста” Євген Красніков заснував новий клуб “Метал”. Публічно він заявляв, що команда ніяк не пов’язана з Ярославським, проте в приватному спілкуванні з фанатами повідомив про зацікавленість бізнесмена. І минулого року відбулося повернення, якого чекали тисячі харків’ян.

“Метал” змінив ім’я на “Металіст”, а Олександр Ярославський офіційно став президентом нового клубу. Команду поповнили легіонери з Франції, Англії та Бразилії, зараз вона впевнено лідирує в Першій лізі та вийшла в ¼ фіналу Кубка України. Сам Ярославський вже встиг заявити, що метою команди стане не просто вихід в УПЛ, а й повернення в єврокубки.

Репутаційний удар року: Павло Фукс

67-е місце в списку Forbes, капітали оцінюють в $165 мільйонів. Основний актив: “Укрнафтобуріння”, в партнерстві з Ігорем Коломойським та Віталієм Хомутинніком.

На початку 2021 року колишній російський бізнесмен з упевненістю дивився в майбутнє. В інтерв’ю “Радіо НВ” він розповів про скупку проблемних активів, у тому числі у Фонду гарантування вкладів.

Підприємець також зізнався, що є власником численних земельних ділянок у столиці, але спростував інформацію про причетність до нафтогазовидобувної компанії “Голден Деррік” (зараз – East Europe Petroleum). Не забував Фукс і про Харків, де підтримував тоді ще кандидата в мери Ігоря Терехова та критикував його опонента Михайла Добкіна.

Через всього пару місяців 19 компаній, що працюють у сфері використання надр, підпадають під санкції РНБО. Всі вони мають відношення до площ, перспективних для видобутку нафти та газу, якими раніше володіла “Голден Деррік”. Пастка починає закриватися.

18 червня Рада національної безпеки та оборони ввела персональні санкції проти 538 осіб, у тому числі проти Дмитра Фірташа та Павла Фукса. Харків’янину на три роки заблокували активи, обмежили торгові операції, анулювали ліцензії на користування надрами та заборонили брати участь в оренді або приватизації державного майна. А через шість днів рішення РНБО підписав президент Володимир Зеленський.

Сам Фукс як і раніше стверджує, що не має ніякого відношення до “Голден Деррік”. Введення санкцій він пов’язує з тим, що Данилов був членом партії “Яблуко” Михайла Бродського, з яким у мільйонера затяжний бізнес-конфлікт.

Втім, санкції не завадили опальному підприємцю розкішно відзначити 50-річний ювілей. За даними видання “Українська правда”, гостями свята стали український олігарх Ігор Коломойський, мер Києва Віталій Кличко та колишній глава Нацполіції Сергій Князєв.

А через два тижні Павло Фукс подав до суду з вимогою скасувати указ президента про санкції. Перше засідання в Касаційному адміністративному суді відбулося 20 січня.

Відхід року: Дмитро Запорожець

23-е місце в списку Forbes, капітали оцінюють в $450 мільйонів. Основний актив: акції компанії GitLab.

Коли в далекому 2011-му двоє програмістів придумували рішення для управління вихідним кодом, навряд чи хтось міг припустити, що воно приведе їх на вершину успіху. Однак поступово GitLab розвивався, залучав інвестиції та ставав одним з кращих веб-інструментів у своїй сфері. Зараз його використовують понад 100 000 організацій, серед яких — NASA, Alibaba та Інтерпол.

Фото: Дмитрий Запорожец и Сид Сибранди

Одним з авторів GitLab був харків’янин Дмитро Запорожець. Він віддав своєму дітищу 10 років і в жовтні минулого року вивів його на біржу. За першу добу торгів акції GitLab виросли в ціні з $ 77 до $103,9 за штуку. Ринкова капіталізація компанії в той момент склала 14,9 мільярда доларів (зараз – 8,9 мільярда).

Сам 32-річний програміст за цей час потрапив до українського списку Forbes, а у 2021 році увійшов до ТОП-25 найбагатших людей країни. Але в листопаді Дмитро Запорожець оголосив про відхід з GitLab, залишивши собі близько 2,5% акцій.

На згадку про внесок харків’янина в компанії заснували премію DZ Award, якою нагороджуватимуть одного з членів команди за нудне розв’язання складної проблеми. А сам Дмитро Запорожець розповів Forbes, що планує на рік піти у відпустку. За цей час один з найбагатших людей країни хоче відвідати Азію та Південну Америку.

Прорив року: Микола Удянський

59-е місце в списку українського Forbes, статки оцінюють у $180 мільйонів. Основний актив: криптобіржа Qmall.

Криптовалюта все міцніше входять в наше життя. У них декларують заощадження чиновники та депутати, а соцмережі наповнені історіями успіху, пов’язаними з купівлею або продажем “електронних грошей”. Тому поява в списку Forbes людей зі світу крипти було лише питанням часу.

Одним з них став харків’янин Микола Удянський, чий статок оцінили в 180 мільйонів доларів. Бізнесмен заробляє на криптовалюті понад сім років, а у 2018 році він заснував власну біржу Coinsbit. Через рік після запуску Удянський продав половину в проєкті за біткоіни, рівні сумі в 60 мільйонів доларів.

Фото: РБК-Україна

Минулого року підприємець не тільки вперше потрапив до списку українського Forbes, але і разом з Богданом Прилепою став засновником криптовалютної біржі Qmall. За його словами, в проєкт вклали три мільйони доларів.

Крім крипти, підприємець також займається розвитком котеджного селища Evo country club на березі Вяловського водосховища та створенням Європейської тенісної академії на базі парку Горького.

Непублічність року: Борис Ложкін

47-е місце в списку Forbes, активи оцінюють в $220 мільйонів.

Після відходу з поста глави Адміністрації Президента Борис Ложкін майже зник з публічного поля. Практично всі згадки про нього пов’язані з єврейською Конфедерацією України, яку бізнесмен очолив ще у 2018 році, та посадою віцепрезидента Всесвітнього єврейського конгресу.

У грудні минулого року Ложкін відкрив вже третій Kyiv Jewish Forum, який був приурочений до 30-ї річниці дипломатичних відносин між Ізраїлем і Україною. При цьому глава Конфедерації успішно дистанціюється від скандалу, пов’язаного з меморіалом “Бабин яр”.

Борис Ложкін та посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук. Фото: РБК-Україна

А ось ще одну гучну справу харків’янину довелося прокоментувати. У жовтні 2021 року вийшло міжнародне розслідування Pandora Papers, в якому розкривалася інформація про офшори та нерухомості світових лідерів, бізнесменів і впливових політиків.

У документах фігурувала Анастасія Ложкіна. 16 червня 2014 року, на шостий день після призначення Ложкіна главою АП, дочка чиновника купила в кредит нерухомість в престижному районі Лондона: квартиру за $4,6 мільйона в центрі міста. Кошти вона отримала від офшорної компанії батька – віргінської Future Definite Holdings Limited.

У коментарі журналістам Борис Ложкін підтвердив інформацію про покупку. За його словами, дочка попросила грошей в борг та пообіцяла повернути цю суму зі своїх заробітків.

А що ж бізнес? Останнім часом бізнесмен переважно позбавляється активів. Зокрема, два роки тому його дружина Надія Шаломова та співвласник медичної мережі “Добробут” Олег Калашников продали мережу “Люксоптика”. Новим власником став 84-річний італійський мільярдер Леонардо Дель Веккіо.

Однак, Forbes як і раніше високо оцінює капітали Бориса Ложкіна, хоча і не називає, якими активами він володіє.

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі