Російський агент, який шпигував для рф на Харківщині та Донеччині, отримав 12 років тюрми (Фото)

За матеріалами Служби безпеки України (СБУ), російському агенту, який прикидався журналістом, призначено реальний термін ув’язнення — 12 років, за активну розвідувальну діяльність на сході України у Харківській та Донецькій областях. Він використовував своє посвідчення журналіста для збору розвідданих даних про Сили оборони та координування повітряних атак проти українських регіонів.

У результаті спецоперації, проведеної контррозвідниками СБУ на прифронтовій території на сході України в березні цього року, фігуранта було затримано разом з трьома його спільниками.

Суд України призначив російському агенту термін ув’язнення в 12 років.

Виявилося, що ворожий агент — мешканець Дружківки на Донеччині, який працював у редакції однієї з місцевих газет. Ще до початку повномасштабного російського вторгнення він готував матеріали з проросійською спрямованістю для медіагрупи “Росія Сьогодні”, одного з “рупорів кремля”.

СБУ затримала трьох «чорних зброярів», які намагалися продати зброю та боєприпаси з деокупованих територій (Фото)

Таким чином, фігурант потрапив у поле зору спецслужб рф, які залучили його до негласної співпраці через діючого на той час почесного консула рф в Харкові.

Після вербування російським агентом він виїхав до росії та пройшов навчання у справах розвідки та підривної діяльності.

Після цього його було переведено до режиму очікування, і тільки після 24 лютого 2022 року він розпочав виконувати завдання ворога.

Основні завдання цього агента охоплювали збір інформації про розташування та рух військових колон українських Збройних Сил, які направлялися до передової.

Попередні агентурні дії включали також фіксацію наслідків ворожих обстрілів в містах Краматорськ, Дружківка та Костянтинівка, після чого він надсилав відповідні звіти своєму російському куратору для коригування вогню по українських містах.

Крім того, російський агент збирав інформацію щодо розташування вогневих позицій, фортифікаційних споруд та складів боєприпасів українських військ.

Для забезпечення зв’язку з окупантами він використовував анонімні чати у месенджерах.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за статтями ч. 3 ст. 28, ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України.

Коментарі