ТОП-8 відомих музикантів з Харкова

Нещодавно Харків втратив людину, яка вважалася одним з творців українського андеграунду. Місько Барбара був тим, кого називають”музиканти від Бога”. І поки друзі та колеги віддають йому шану в соціальних мережах, Newsroom вирішив згадати найвідоміших виконавців, чиє життя було або залишається пов’язане з Харковом.

Сергій Жадан

Поет, письменник, перекладач, громадський активіст і, звичайно ж, музикант – ким тільки не був Сергій Жадан у своїй творчій біографії. І хоча його ім’я, як і раніше, асоціюють з романами та поетичними збірками, харків’янин давно може похвалитися чималим музичним багажем.

drg_1313-16.jpg
Фото: Шпальта

У далекому 2007 році вийшов альбом “Госпелс і Спірічуелс” – пісні українських виконавців на вірші Жадана. Одним з учасників проекту стала група”Собаки в космосі”. Це була перша, але далеко не остання колаборація музикантів з поетом. Наступного року виходить їх спільна робота “Спортивний клуб армії”, а в 2012 році – ще один альбом “Зброя пролетаріату”.

ТОП-5 популярних блогерів: що постять і скільки заробляють харків’янки в мережі

Остаточно співпраця оформилася у 2014 році – з цього моменту поет став фронтменом колективу, а сама група змінила назву на “Жадан і Собаки”. З цього моменту музиканти встигли випустити три альбоми – “Бийся за неї”, “Пси” та “Мадонна”. А нещодавно група порадувала шанувальників новою відеороботою “Автозак” з білоруськими субтитрами.

Втім, “Жадан і Собаки” – не єдиний музичний проект уродженця Старобільська. У 2017 році він разом з Олегом Кадановим і Євгеном Турчиновим створив групу “Лінія Маннергейма”. Колектив випустив два міні-альбоми “Де твоя лінія?” та “Бої без правил”, а минулого року – вже повноцінну роботу “Конфіскат”, де в ліричній формі була обіграна кримінальна тематика.

Сергій Бабкін та Андрій Запорожець, гурт “5’nizza”

Зізнайтеся, хто з вас не намагався повторити фірмовий речитатив з пісні “Ты кидал”, або не наспівував легендарного “Солдата”? Здається, серед покоління кінця 80-х і 90-х буде складно знайти таких людей. А тим часом, нещодавно 5’nizza відзначила 20-річчя з моменту створення.

15760_0.jpg
Фото: Ігор Гузей

Сергій Бабкін та Андрій Запорожець познайомилися ще під час навчання в Харківському ліцеї мистецтв №133. У 2000 році вони створили свою групу, але справжній успіх прийшов до них трохи пізніше – після поїздки на КаZантип. Через рік хлопці записали перший альбом, до якого увійшли ті самі легендарні композиції “Солдат”, “Ты кидал” та “Ямайка”.

Потім “5’nizza” відзначилася ще одним альбомом “О5”, але поступово протиріч ставало все більше. Конфлікти наростали, Сергій Бабкін вирішив, що його роль в групі зменшилася – і в 2007 році музиканти вирішили припинити співпрацю.

Микола Барабашов: як харків’янин описав зворотний бік місяця і що робив в Італії

Обидва зайнялися сольними кар’єрами. Андрій Запорожець став солістом Sunsay і записав п’ять альбомів за сім років, а також спробував свої сили у відборі на Євробачення-2016. Сергій Бабкін теж створив власну групу, записував пісні разом зі Святославом Вакарчуком і Дмитром Шуровим (Ріаnобой), а також грав у театрі.

Однак, як пізніше зізнавався музикант, сталася “змова дружин” – дружини вмовили екс-учасників “5’Nizza” возз’єднатися. З 2015 року колектив випустив тільки один альбом, але, як і раніше, збирає концертні зали і залишається затребуваним на українській сцені.

Олександр Сидоренко та Олег Михайлюта, “Танок на майдані Конго”

tnmk.jpg
Фото: salvemusic.com.ua

Історія ТНМК нагадує голлівудський сюжет про хлопців, які домоглися успіху, незважаючи на всі перешкоди. У далекому 1989 році 16-річний Олександр Сидоренко вирішив створити групу “Нові Будинки” (за назвою мікрорайону, де він тоді жив). Молоді музиканти виступали де доведеться, вели програми на ТБ і регулярно змінювали склад колективу.

Де в Харкові комфортно жити: рейтинг районів міста

Одним з новачків став Олег “Фагот” Михайлюта. А незабаром після його приходу стався справжній прорив – в 1997 році ТНМК записує хіт “Зроби мені хіп-хоп” і перемагає на фестивалі “Червона Рута”.

Далі все відбувалося по наростаючій-концерти в Україні, РФ, Польщі і навіть тур по Франції, співпраця з “5’Nizza”, “ВІА Гра” і “Apollo 440”, записи нових альбомів, саундтреку до Євро-2012 і гімну харківського клубу “Металіст”. Харків’яни перетворюються на топів української хіп-хоп сцени, а їхній альбом “Сила” – стає “золотим”.

З 2014 року починається новий етап у творчості групи. Музиканти не просто експериментують, а й жваво реагують на події в нашій країні. У 2014 році ТНМК разом з оркестром “Слобожанський” випускає трек “Там, де ти тепер“, присвячений загиблим євромайданівцям, а потім присвячують пісню “Історія України за 5 хвилин” Дані Дідику, вбитому під час теракту в Харкові.

Інтереси Фагота і Фоззі не обмежуються тільки музикою. Так, Олег Михайлюта озвучував Джека Горобця в українському дубляжі “Піратів Карибського моря”, а Олександр Сидоренко написав десять книг. Але для шанувальників ТНМК вони назавжди залишаться саме виконавцями, чиї пісні здатні приносити радість, а іноді і зачіпати струни душі.

KAZKA

Хоча колектив був створений у Києві, солістка гурту Олександра Зарицька – має безпосереднє відношення до нашого міста. Саме тут співачка не тільки народилася, але і вперше вийшла на сцену – в десятому класі.

image.jpg
Фото: showbiz.24tv.ua

Вперше група KAZKA заявила про себе навесні 2017 року. Перша ж пісня, що потрапила в ротацію радіостанцій, стала хітом. Потім колектив взяв участь у програмі “Х-фактор” та спробував свої сили у відборі на “Євробачення”. У 2018 році вийшов дебютний альбом “Karma”, головний сингл якого став найпопулярнішим хітом в історії української музики в YouTube.

Після цього KAZKA встигла двічі зібрати київський Палац спорту (9800 місць), виступити в США та Ізраїлі, а також випустити ще один альбом Nirvana і знову взяти участь у відборі на “Євробачення”. Тоді група посіла третє місце. Але після скандалу з Maruv і відмови Freedom Jazz колектив також ухилився від поїздки на пісенний конкурс.

Цього року KAZKA записала саундтрек до “Моя улюблена страшко” (українська адаптація відомого сюжету), а сама Олександра Зарицька взяла участь у “Танцях з зірками”. Втім, все це відходить на другий план – зовсім скоро повинен вийти новий альбом групи – “SVIT”.

“Пошлая Молли”

poshlaya_molli-1-e1583414735141.jpg
Фото: rockcult.ru

У порівнянні з іншими колективами з нашого списку, “Пошлая Молли” ще на самому початку свого існування. Дебют групи, заснованої уродженцем Змієва Кирилом “Блідим” (в миру – Кирило Тимошенко), відбувся у 2016 році. Як зізнається сам соліст, в залі тоді було 20 осіб, 70% з яких – його друзі.

Втім, завдяки соцмережам група майже миттєво стала знаменитою. Уже в 2017 році “Пошлая Молли” випустила перший альбом, назва якого, напевно, відлякає снобів – “8 способів як кинути дрочити”. Головним синглом стала “Улюблена пісня твоєї сестри”, кліп на яку вже подивилися більше 18 мільйонів чоловік.

Увага, в кліпі є нецензурна лайка.

Зараз поп-рок-група виступає переважно в РФ і на пострадянському просторі. У 2018 році музиканти відмовилися брати участь у фестивалі “Нашестя”, оскільки його офіційним партнером було російське Міністерство оборони. Тоді ж “Пошлая Молли” опублікувала два міні-альбоми, а реліз повноцінної збірки “Paycheck” неодноразово відкладався і відбувся лише в 2020 році. Пізніше Кирило Тимошенко зізнався, що причиною тому стала алкогольна залежність.

ТОП-6 найпопулярніших тик-токерів Харкова

Команда також випустила кілька кліпів, два з яких виявилися настільки скандальними, що були видалені з YouTube. Ми не можемо показати їх, тому обмежимося відеороботою “Мишка”, де разом з “Блідим” виступила KATERINA (екс-учасниця групи “Серебро” Катя Кіщук).

Артем Пивоваров

Ви коли-небудь чули про російськомовний стиль new wave pop? Якщо так, то напевно вам траплялися ранні роботи Артема Пивоварова. Якщо ж ні, то його музика стане непоганою підмогою для знайомства з цим напрямком поп-музики.

e73a830492d35104162547b7079386814af139bb.jpeg
Фото: moemisto.ua

Свого часу юний уродженець Вовчанська кинув музичну школу через конфлікти з викладачами. Озираючись назад, можна з упевненістю говорити, що талант Артема все ж знайшов вихід. З 2009 року він пробував свої сили в пост-хардкор групі “Anger” і колективі “Dance Party. Dance! Dance!”, а також робив сольні треки під псевдонімом Art Rey. Але справжня слава прийшла до молодого виконавця після запису першого повноцінного альбому “Космос” і виходу пісні “Океан”.

Після цього Пивоваров співпрацював з багатьма відомими виконавцями-на його рахунку спільні пісні з уже згадуваним тут SunSay (“Выдыхай”), групою “Нервы” (“Зачем”) і російським репером Mot (“Муссоны”). У 2017 році кліп “Кислород” став одним з найпопулярніших відео українських співаків в YouTube.

Харків’янин в образі діда знімається в рекламі і мріє зіграти постарілого Джокера

Тепер на рахунку музиканта п’ять студійних альбомів і ще один міні-реліз (разом з Мішею Крупіним), 21 відеоробота, а також хіти, написані для інших виконавців. Зараз Артем Пивоваров готує нову збірку і випустив перший сингл з нього – “Рандеву”. Кліп на цю пісню вже зібрав понад 14 мільйонів переглядів.

Володимир Дантес

Мало хто знає, що справжнє прізвище 33-річного харків’янина – Гудков. Творчий псевдонім “Дантес” вперше з’явився в 2008 році, коли молодий виконавець брав участь у телепроекті “Фабрика Зірок-2”.

dantes4.jpeg
Фото: salvemusic.com.ua

Саме з цього популярного телешоу почався шлях співака в “велику музику”. Разом з Вадимом Олійником він дійшов до фіналу “Фабрики”, а пізніше створив групу “Дантес & Олейник” (з 2010 року – Дио.Фильмы). Колектив “взяла під крило” популярна співачка Наталія Могилевська і незабаром на всіх радіостанціях країни гриміли хіти “Мне уже 20” і “Девочка Оля”.

Однак з часом Дантесу стало все складніше поєднувати музику та інші заняття. Виконавець вів передачі “Ближе к телу” та “Еда, я люблю тебя” на Новому каналі, а також влаштовував своє особисте життя. У квітні 2015 року дует “Дио.Фильмы” розпався, а в червні того ж року колишній соліст групи уклав шлюб зі співачкою Надею Дорофєєвою.

Боротьба – сенс мого життя: харків’янка розповіла про кар’єру в боях без правил

Саме вона, за словами харків’янина, і підштовхнула його до повернення на сцену. У 2019 році Дантес опублікував пісню “Теперь тебе 30”, музику до якої написала виконавиця Jerry Heil, а сама Надя Дорофєєва – знялася в пародійному кліпі про “старість, яка прийшла”.

Зараз виконавець намагається поєднувати музику (буквально минулого тижня вийшла нова відеоробота, що зібрала майже півмільйона переглядів), участь в телевізійних проектах (“Ліга сміху”), а також випускає власне шоу про стартапи.

Курган і Agregat

Напевно, в цей список варто було б включити більш “попсових” артистів або навіть учасників відбору на “Євробачення” з Харкова. Але ми вирішили додати тих, хто вже сім років не зраджує собі і став основоположниками пародійного стилю “сільський реп”.

kurganagregat_3.jpg
Фото: nachasi.com

Так, мова саме про групу “Курган і Агрегат”. У 2014 році на каналі “Блаженное село” з’явилася їхня перша робота – нецензурна “Лове (Love)”, яка миттєво стала вірусною. Всього за півтора року музиканти-аматори пройшли шлях від кліпу з коров’ячими коржами в руїнах до спільної роботи з Дашею Астаф’євою.

Увага, в кліпі є нецензурна лайка.

Тепер їх називають “найбільш автентичною хіп-хоп групою України”, беруть у них інтерв’ю і запрошують на Atlas Weekend. А “Курган і Агрегат”, як і раніше, використовують “сільську говірку”, знімають стьобні кліпи і записують нові альбоми. Останній з них,” Зембонджу”, харків’яни присвятили вигаданому африканському музиканту і вже презентували в нашому місті.

Увага, в кліпі є нецензурна лайка.

Безумовно, в цей список можна було включити ще десятки музикантів. Хтось із них був пов’язаний з Харковом лише на початковому етапі своєї кар’єри – як, наприклад, знаменитий Сергій Чиграков (соліст групи “Чиж”) або Maruv. Хтось – дуже популярний, але в рамках вузької ніші шанувальників – наприклад, Pur:Pur або “Хор одиноких сердец сержанта Пеппера”. Хтось вже завершив свою кар’єру. Ми впевнені, що цей список можна продовжувати ще дуже довго, а з часом – Харків ще не раз порадує Україну талановитими співаками і музикантами.

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі