У Харкові відкрили пам’ятник засновниці художньої школи

У Харківській державній академії дизайну і мистецтв відкрили пам’ятник Марії Раєвській-Івановій. Вона була засновницею школи, з якої згодом “виріс” Худпром. Гостем заходу став міністр культури України Олександр Ткаченко.

У Харкові відкрили пам’ятник лабораторному щуру (Фото)

Марія Раєвська-Іванова стала першою жінкою, яка змогла скласти іспит в імператорській академії мистецтв. Після цього, у 1869 році, вона відкрила в Харкові приватну художню школу. За 30 років роботи через неї пройшли понад 100 учнів. У 1896 році меценатка передала навчальний заклад місту. Пізніше школа перетворилася в училище, а в потім – в академію дизайну і мистецтв.

Сама скульптура була створена ще у 1998 році. Вона стала дипломною роботою випускниці Нелі Вітвіцької. Але встановити її вирішили тільки зараз – на честь 100-річчя академії.

dsc_0220-4512x3000-b2db.jpg

Фото: ХОДА

Нагадаємо, майже три тижні тому в центрі Харкова з’явилася незвичайна скульптура. В саду Шевченка відкрили артоб’єкт “Звуки Харкова”. Це четверта скульптура проєкту “Звуки міста”. Як розповіли автори ідеї, звуки міст України записали і за допомогою комбінації програм звукового дизайну і 3D-візуалізації художники трансформували аудиодорожки у форми. Крім Харкова, створили скульптури для Києва, Дніпра, Львова, Одеси, Маріуполя, а також Криму.

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі