В результаті ворожого удару в Куп’янському районі стався витік аміаку, – Синєгубов

Унаслідок атак російських окупантів, в трубопроводі з аміаком в Куп’янському районі сталася розгерметизація.

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

“В області розгорнуто Штаб із ліквідації наслідків ситуації. На місці працюють усі профільні служби. Про всі деталі будемо повідомляти згодом”, — сказано у повідомленні Синєгубова у Telegram.

Аміак — отруйний безбарвний газ з характерним запахом, який нагадує нашатирний спирт.

Велика концентрація аміаку при вдиханні може спричинити серйозне отруєння, супроводжуване печінням слизових оболонок рота і носа, сильним кашлем, задухою та можливими опіками дихальних шляхів. Крім того, аміак може подразнювати очі та навіть спричинити пошкодження зору. Вплив аміаку на серце також негативний, оскільки ця речовина може призвести до збільшення частоти пульсу.

У разі викиду аміаку, якщо можливо, важливо негайно покинути зону впливу, рухаючись перпендикулярно напрямку вітру. Якщо немає можливості покинути забруднену територію, слід шукати притулок у підвалах та нижніх поверхах будинків, оскільки аміак легший за повітря. Додатково потрібно замкнути вікна, двері та вентиляційні отвори, за можливості використовувати зволожену марлеву пов’язку для дихання. Крім того, не слід включати вентиляцію, оскільки це затягне забруднене повітря.

Якщо ви маєте справу з отруєнням аміаком, важливо надати потерпілому тепле молоко з додаванням харчової соди, вивести його на свіже повітря, а також накласти на обличчя марлеву пов’язку, змочену 5% розчином оцтової або лимонної кислоти. При ураженні шкіри рекомендується промити її чистою водою та застосувати примочки з розчину оцтової або лимонної кислоти. У разі потрапляння аміаку в очі слід промити їх водою або застосувати вазелінову або оливкову олію.

Коментарі