Житель Харкова, який не розбирався у власному телефоні, самостійно записував свої розмови з росіянами

Районний суд міста Харкова визнав чоловіка винним у державній зраді.

Про це повідомив “Судовий репортер” з посиланням на вирок від 8 травня.

Згідно з вироком, у березні 2022 року обвинувачений використовував мобільний телефон дружини, щоб зібрати інформацію про розташування військової техніки та особового складу українських військових у Харківській області. Він переслав цю інформацію російським представникам, зробивши скріншоти з додатка “Google-карти” та відправивши їх через Telegram.

Зауважується, що чоловік сам не був досить вмілим користувачем телефону й навіть не знав, як зробити скріншоти та відправити їх. Йому в цьому допомагала його дружина, яка, за його ствердженнями, не знала, що інформація передається росіянам.

Вищий антикорупційний суд прийняв рішення щодо адвоката-посередника у справі Князєва

Крім того, протягом березня 2022 року обвинувачений здійснював дзвінки своїм знайомим, запитуючи точні координати українських військових. Один з цих співрозмовників став його викривачем.

У суді свідок розповів, що знав обвинуваченого протягом 15 років та мав з ним дружні стосунки. Чоловік регулярно запитував його про події, які відбуваються навколо його будинку та поїздок. Свідок навіть надсилав обвинуваченому скріншоти з координатами. У розмові було чутно, як дружина обвинуваченого допомагала розібратися з цими даними. В одному з розмов обвинувачений згадав про своє спілкування з командиром “лнр” або “днр” в місті Куп’янськ Харківської області та про підтримку зв’язку з ними. Свідок злякався, оскільки він зрозумів, що через нього обвинувачений може отримати інформацію про розташування артилерійських підрозділів ЗСУ. Саме тоді свідок звернувся до правоохоронних органів.

Під час огляду телефона обвинуваченого виявили п’ять аудіофайлів з голосовими повідомленнями, в яких він спілкується з російськими представниками. З’ясувалося, що на його телефоні були встановлені дві програми для запису розмов. У телефоні також були знайдені ще чотири аудіофайли з розмовами обвинуваченого з його товаришем і дружиною. У цих розмовах обвинувачений розповідає про спілкування з командиром “лнр”, подякує за інформацію про обстріли підрозділів ЗСУ та просить надати йому геолокацію розташування військових.

Командир української військової частини підтвердив, що протягом березня 2022 року їх підрозділи знаходилися на вказаній місцевості, були обстріляні з боку рф, але не зазнали поранень чи пошкоджень.

Судитимуть ексдепутата міськради, який керував окупаційною “адміністрацією Харківського району”

На судовому засіданні чоловік не визнав своєї провини, стверджуючи, що не допомагав нікому та мешкав на окупованій території. Він вважав своїх співрозмовників українськими розвідниками, а на те, що вони користуються номерами російських операторів, не звернув уваги, оскільки нібито не розуміється на цьому. Також він зазначив, що його товариш, який здав його до правоохоронних органів, є знайомим спецслужб і вважав, що допомагає українським військовим.

Суд визнав чоловіка винним у державній зраді та призначив йому покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

У червні 2022 року дружину обвинуваченого, яка визнала свою вину та розкрила злочинні дії свого чоловіка, було звільнено від кримінальної відповідальності.

Таким чином, Київський районний суд міста Харкова визнав чоловіка винним у державній зраді за збирання та передачу інформації про військові об’єкти України російським представникам. Йому було призначено покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

NewsRoom – незалежне видання, яке розвивається з 2015 року. Щодня на сайті журналісти розміщують десятки новин про життя Харкова та України. Більше інформації представлено в розділах «Новини компаній», «Бізнес», «Місто», «Їжа».

Коментарі