Зловмисники завдали мільйонні збитки бюджету Харкова через фіктивні закупівлі ПЗ для безпілотників: СБУ розслідує справу

Співробітники Служби безпеки розкрили схему привласнення коштів міського бюджету Харкова чиновниками міської ради та місцевими підприємцями. Збиток від цієї діяльності становить понад 3 мільйони гривень.

Про це повідомив речник управління СБУ у Харківській області Владислав Абдула.

За даними слідства, до цієї незаконної діяльності причетні 45-річна заступниця директора одного з департаментів Харківської міської ради та 51-річний підприємець, який займається комп’ютерним програмуванням та іншими ІТ-технологіями.

Зловмисники розробили план, за яким підприємець повинен був видавати програмне забезпечення для безпілотників, а чиновниця мала закупити цей софт за бюджетні кошти. Міська влада не мала реальних потреб у такому програмному забезпеченні, але без огляду на це, гроші були витрачені на фіктивні закупівлі. Частина цих коштів потрапила до програмістів та, в кінцевому підсумку, до зловмисників.

На Харківщині поліція виявила нелегальну торгівлю алкоголем (Фото)

Обом фігурантам пред’явлено обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого статтею 191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великому розмірі, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану). За цей злочин обом може загрожувати до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наразі вирішується питання щодо обрання запобіжних заходів для обох підозрюваних. Розкриття та документування цієї протиправної діяльності проводили співробітники СБУ Харківської області разом зі слідчими Нацполіції за участю прокуратури.

Коментарі