Архітектурне бюро Нормана Фостера і харківські архітектори презентували проекти відновлення Харкова

На сьогоднішній презентації проектів Генерального плану міста Харкова, архітектори з бюро Нормана Фостера (Alberto Cendoya, Diego Lopez) зазначили, що третина харків’ян проживає у панельних будинках. Ці будинки потрібно буде адаптувати до системи енергозбереження. Також буде створено схему будівництва соціального житла (це не тільки будинки, а і місця для відпочинку). Було зазначено, що в бюро Фостера вже фіналізували бачення генплану Харкова. Про це повідомили в “Харківському антикорупційному центрі”.

Керівник місцевої групи архітекторів та робочої групи Дмитро Фоменко зазначив, що проблема житлового фонду у Харкові ділиться на три частини. Перша – будинки, які постраждали від російської військової агресії. Друга – будинки, які були давно побудовані і строк експлуатації яких вже вийшов. Третя – проблема нового житла, якого не вистачає.

Фоменко запевнив, що вони будуть намагатися, щоб усі будинки, які постраждали від військової агресії росії – були збережені. Є прагнення їх зробити зручними для життя та енергоефективними. Для нових будинків також буде однією з головних умов – вони мають бути максимально енергоефективними та побудовані із застосуванням сучасних технологій.

Виступив на онлайн-зустрічі і Харківський міський голова Ігор Терехов, який повідомив, що на першому етапі розробки генплану врахують дані соціального опитування, у якому взяли участь 17 тисяч харків’ян, які висловили думку про те, яким вони бачать місто в майбутньому.

Як повідомили у пресслужбі міськради, за словами Ігора Терехова, до нового генплану внесуть збереження культурної спадщини, будівництво житла, створення зелених зон, розвиток промисловості та наукового потенціалу.

“Розробили кілька етапів, які будуть втілені у життя за підтримки комісії ООН, банків. Нам потрібні донати. Спільна робота дасть свої плоди, і після нашої перемоги ми разом зі світовою громадськістю відродимо наше місто, відбудуємо його, і воно буде ще гарнішим та комфортнішим”, – виступив на засіданні мер Харкова.

Місцеві архітектори з Харкова, чиновники міськради, архітектори з команди Нормана Фостера, експерти Оксфордського та Гарвардського університетів проводять раз на тиждень онлайн-зустрічі робочої групи.

13 грудня у Гельсінкі має відбутись захід щодо укриттів цивільної оборони у Харкові. В січні 2023 року планується онлайн-зустріч щодо озеленення Харкова. Також подібна зустріч буде щодо цифровізації. В рамках розробки генплану відбудеться ще зустріч архітекторів в Сан-Маріно. Крім цього заплановане ще одне онлайн-опитування харків’ян.

У ХАЦ зазначили, що на зустрічі щодо розробки генплану Харкова не було показано жодної графіки.

Нагадаємо, що на початку травня, міськрада повідомила, що для роботи над генпланом фахівці Нормана Фостера залучили мадридську філію та одну німецьку велику компанію.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі