“Безкоштовно тільки кисень і рецепти від лікаря”: скільки коштує лікування від коронавірусу в Харкові

У Національній службі здоров’я України запевняють, що лікування пацієнтів з коронавірусом повністю покривають бюджетні гроші, при цьому харків’яни запевняють, що ліки та навіть вату доводиться купувати самостійно. Newsroom з’ясував, у скільки обходиться лікування вірусу в лікарнях міста і з чим стикаються пацієнти, переступаючи поріг лікарні.

“Медична допомога пацієнтам з COVID-19 і підозрою на нього в стаціонарі, включаючи ліки, безоплатна. За це платить Національна служба здоров’я. Лікарня, що має договір з НСЗУ, отримала гроші, щоб купити все необхідне для допомоги пацієнту”, – офіційно заявляють у Національній службі здоров’я України.

До переліку безкоштовних послуг у стаціонарі НСЗУ входять тестування на COVID-19, інструментальні та лабораторні дослідження, киснева підтримка та медикаментозна терапія. За лікування одного пацієнта в стаціонарі держава платить майже 27 тисяч гривень. В реальності харків’яни з коронавірусом, опинившись в лікарні, змушені купувати практично все своїм коштом, аж до шприців і бинтів. Деякі дефіцитні ліки доводиться шукати в інших містах.

Сто тисяч за життя

Наприкінці жовтня в обласну клінічну лікарню госпіталізували 65-річну матір Марини Стройової. Харків’янка розповіла Newsroom, що знайти місце в ковідному відділенні вдалося тільки завдяки зв’язкам сина-медика. Майже місяць лікування матері в лікарні коштував близько 100 тисяч гривень. Безкоштовно в ОКБ видали тільки недорогий “Дексаметазон”, всі інші препарати, включаючи бинти, шприци, системи для крапельниць, внутрішньовенні катетери та фізрозчин, Марина купувала самостійно.

“Всі пацієнти купували все самі. Списки ліків кожну добу або видавали лікарі родичам, або викладали у віконці для передач”, — розповіла Марина.

Деяких ліків у Харкові не було взагалі, а вони потрібні були того ж дня. Препарат з ремдесивіром, який був закуплений для лікарень за програмою НСЗУ, Марина замовила з доставкою з Києва. Флакон “Актемри” за 33 тисячі гривень вдалося знайти в Харкові через департамент охорони здоров’я.

“Все завалено тілами”: у Харкові родичі померлих чекають черги на кремацію до 10 днів

“Коли мене попросили оплатити всі лабораторні дослідження, рентген, я підняла питання про надання безкоштовних послуг. У моєї матері є декларація з сімейним лікарем, вона лікувалася в державній лікарні, що фінансується за договором НСЗУ, я як підприємець є великим платником податків, але безкоштовно ми отримали по суті тільки кисень і рецепти від лікаря”, — обурюється Марина.

Навіть наявність грошей у пацієнта не гарантує надання своєчасної медичної допомоги. Марина Строєва нарікає на катастрофічну нестачу персоналу в лікарні. Її мати, потребуючи кисневої підтримки відразу після госпіталізації, проте протягом семи годин просто лежала в палаті. Коли подачу кисню увімкну, сатурація продовжувала падати-виявилося, що маска, яка через трубку з’єднується з концентратором, не щільно прилягала до обличчя. Але про це і необхідність купити іншу маску Марина дізналася лише через кілька днів.

“Це було пекло. На той момент всі місця в палатах були зайняті, люди лежали в коридорах. На 360 пацієнтів-3 медсестри. Бувало таке, що пацієнтам підключали крапельниці і вони перебували під ними по чотири-п’ять годин, тому що медсестри просто не встигали їх прибрати. Більшість пацієнтів – у важкому стані, вони не можуть ні ходити, ні покликати когось на допомогу”,-розповіла Марина.

Умови в лікарні-як з фільму жахів. За словами Марини, відкривати вікна в палатах заборонено, душа немає, в туалет пацієнти ходять прямо в палаті, а тіла померлих можуть лежати по кілька годин, поки їх відвезуть.

“Виписавшись з лікарні, моя мати сказала: на очах вмирали люди, які, якби їм надали належну медичну допомогу, могли залишитися живі. Я витягла матір тільки тому, що стукала в усі двері, постійно ходила до заввідділення, лікаря, черговим лікарям, медсестрам, своєчасно приносила ліки, яких навіть не було в Харкові, і тому що у матері була величезна сила і бажання вижити при ураженні легенів в 90 відсотків”, — переконана Марина.

Зараз її мама відновлюється після коронавірусу, відвідуючи санаторій і психотерапевта – забути про те, як вмирали сусіди по лікарняній палаті неможливо.

Про те, що пацієнти з коронавірусом повністю оплачують лікування зі своєї кишені, заявляє і харків’янка Оксана Павлюс. Її 72-річний батько два тижні перебував у 25-й міській лікарні на ХТЗ, що коштувало сімейному бюджету близько 40 тисяч гривень. При вступі до лікарні вже в приймальному відділенні сім’ї заявили, що все доведеться купувати самим. У чеках, які зберегла Оксана, крім ліків є спирт, вата, пластир, бинти, шприци, пелюшки. Її батько був змушений заплатити навіть за тестування на COVID. Безкоштовно в 25-й видали тільки фізрозчин.

cheki_2.jpg

“Не виходить забезпечити навіть реанімацію”

Вартість лікування залежить від тяжкості стану хворих, і суми в 100 тисяч гривень і більше — не вигадка.

“Середньотяжкий пацієнт за два тижні – приблизно тисяч 100-150, з урахуванням кисню, медикаментів, витратних матеріалів. Важкий пацієнт – це до 300-400 тисяч гривень з медикаментами. Дуже важкий – дуже дорого”, – розповів завідувач COVID-відділенням обласної клінічної лікарні Микита Калашников в ефірі “Українського радіо Харків”.

За словами медика, фінансування від НСЗУ не покриває все, що необхідно для лікування пацієнтів, а популярні медикаменти після надходження використовуються за добу.

Гендиректор Харківської обласної клінічної лікарні Володимир Ярош відповів Newsroom, що для пацієнтів з COVID закуповують базові медикаменти, що включають антибактеріальні та гормональні засоби, але такі дорогі препарати як “Актемра” придбати не можуть, оскільки “всіх інших тоді лікувати буде нічим”.

Швидкі кожні 10 хвилин і ліжка в коридорі: як Харків справляється з третьою хвилею коронавірусу

Керівник Харківського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту Ірина Пирогова каже, що зараз виділяється НСЗУ вистачає тільки на часткову закупівлю медикаментів. До квітня лікарня в загальному отримувала у два рази більше фінансування і дуже добре була забезпечена медикаментами. На три місяці медзаклад виключили з реєстру ковідних, потім знову внесли до цього переліку.

“Ми намагаємося забезпечити повністю хоча б реанімацію, але навіть цього не виходить. Ми почали приймати пацієнтів з коронавірусом з 1 жовтня, виплати від НСЗУ отримали в середині листопада, нам вистачило виплатити надбавки, навіть не 300 відсотків, закупити найнеобхідніше по медикаментах і закрити частково потреби реанімації. Облрада виділила 2 мільйони гривень на медикаменти, чекаємо повідомлення і будемо закуповувати за ці гроші виключно медикаменти”, — розповіла Newsroom Ірина Пирогова.

За її словами, після закупівлі кисню і виплати зарплат на медикаменти залишається лише четверта частина від суми, яку виділяють з бюджету на лікування пацієнтів з COVID.

Newsroom звернувся в Північний міжрегіональний департамент НСЗУ з питаннями про те, як контролюються закупівлі ліків лікарнями та чому вони не доходять до харківських пацієнтів. Ми готові доповнити матеріал, як тільки в службі дадуть відповідь на наші запитання. Поки ж у Нацслужбі здоров’я радять хворим, яких просять оплачувати ліки, подавати скарги на сайт або гарячу лінію.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі