Бомбосховище Салтівського м’ясокомбінату укривало від війни десятки сімей разом із тваринами

Завод діяльність не зупиняв, продовжуючи виготовляти свою продукцію для харків’ян.

У перші дні війни на Харківщині Салтівський м’ясокомбінат облаштував на своїй території бомбосховище. Спочатку організувати укриття було виробничою необхідністю, пізніше воно стало притулком не лише для працівників. Про це стало відомо з інтерв’ю директора СМК Ольги Махотки медіа «Думка».

У бомбосховищі, організованому у підвальних приміщеннях СМК, деякі працівники жили і самі, і з родичами – хтось просто не міг повернутися до своєї оселі, бо була окупована територія. Один співробітник навіть перевіз свою дружину на останніх місяцях вагітності. Не кидали і домашніх тварин. Усю продукцію, яку виготовляв комбінат, віддавали волонтерам, частину – розвозили до магазинів, що працювали. Часто товар роздавали безпосередньо з машин заводу.

«Дуже багато до нас зверталися за продовольчою допомогою. Магазини не працювали, люди панікували, що не можуть нічого купити, – розповіла Ольга Махотка. – Якісь вироби (те, що не може зберігатися довго або без певних умов – ред.), прямо через ворота комбінату віддавали. Вишикувалася черга з мешканців прилеглих районів»

СМК не припинив свою діяльність навіть після попадання ракети до одного з цехів на Салтівці. Рятуючи виробничі потужності, завод перевіз вціліле обладнання в область. За словами Ольги Махотки, до війни у СМК були патронатні інтернати та ветеранські організації. Через іменний благодійний фонд власника підприємства Дениса Парамонова їм регулярно надавалася всебічна допомога. З початком війни на Харківщині, попри падіння доходу від бізнесу, допомога соціально-незахищеним верствам населення тільки зросла.

«Деніс Юсупович дав команду – надавати допомогу всім, хто потребує, допомагати харчовими продуктами, усім, що потрібно, що в наших силах. Була, наприклад, організація інвалідів: керівник виїхав, а люди залишилися. Їм не було кому допомогти. Наші співробітники відвозили їм харчові продукти, щоб вони могли якось прогодуватись, протриматися. У мене кожні десять хвилин хтось просто приходив на прохідну: «Допоможіть, будь ласка, ми така організація», – розповіла Ольга Махотка.

Нагадаємо, що однойменний Благодійний фонд було засновано харківським підприємцем Денисом Парамоновим у 2020 році з метою підтримки науки, культури, спорту та збереження національної спадщини України. Серед найвідоміших проєктів меценатської організації – відновлення Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди. Після повномасштабного вторгнення рф Фонд переорієнтував свою діяльність на допомогу мешканцям, які так чи інакше постраждали внаслідок бойових дій на території України.

Коментарі