Брати, які навели російську ракету на село Гроза, були українськими поліцейськими та перейшли на бік РФ

30-річний уродженець та мешканець села Чкаловське Чугуївського району Володимир Мамон, якого підозрюють у наведенні російської ракети на кафе в селі Гроза, на початок повномасштабного російського вторгнення в Україну був діючим українським поліцейським. Як вдалось з`ясувати Харківському антикорупційному центру, він займав посаду поліцейського відділення №3 взводу №3 роти №2 батальйону конвойної служби ГУНП в Харківській області. На цю посаду Володимира Мамона було призначено 19 жовтня 2020 року.

Чкаловську громаду було окуповано 9 березня минулого року. Володимир Мамон добровільно перейшов на бік ворога та почав працювати у незаконно створеному правоохоронному органі. Від рочіян отримав посаду “поліцеського-водія конвойної групи”, вогнепальну табельну зброю та автомобіль ВАЗ-2121 “Нива” з маркуванням “z”. Після чого разом з військовослужбовцями РФ почав патрулювати територію Чкаловської громади.

Мамон активно агітував та схиляв місцевих до співпраці з росіянами в незаконному правоохоронному органі.

У середині березня 2022 року Володимир Мамон разом з військовослужбовцями рф поїхав до села Гаврилівка Чкаловської громади та забрав у ветерана АТО Сергія Санжари мікроавтобус Volkswagen, щоб віддати на потреби окупантів. У квітні минулого року Мамон разом із військовими рф незаконно вилучили службовий автомобіль Рено Дастер, яким користувався поліцейський офіцер громади Олександр Настенко, і також передав на потреби окупантів.

Мамон повідомив росіянам місця проживання ветеранів АТО та мисливців у Чкаловські громаді та очолив на автомобілі ВАЗ-2121 “Нива” військову автомобільну колону окупантів, яка їздила та незаконно вилучала у мисливців зброю, а ветеранів АТО забирала на так звану “перевірку”. Мамон чергував на блокпостах між окупованими селом Чкаловське та селищем Шевченково разом із росіянами та так званими військовими ”лднр”, підвозив бойовикам цигарки, їжу та воду. А ще допомогав росіянам якнайкраще розміщувати військову техніку, артилерію, РСЗО на території Чкаловської громади.

На початку липня минулого року Володимира Мамона росіяни призначили так званим “начальником відділу карного розшуку у відділі поліції смт. Шевченково”. Відомо, що “Мамон незаконно затримував та допитував людей на території Чкаловської і Шевченківської громад. Також серед “повноважень” Мамона була організація чергування на блокпостах та особисте чергування на них.

Влітку 2022 року ДБР заочно повідомило Володимиру Мамону про підозру в державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Експоліцейський знаходиться в розшуку МВС. Суд надав дозвіл на його затримання та дозволив розглядати справу в порядку спеціального судового провадження.

Відомо також, що у 2021 році колишня дружина Володимира Мамона Ганна подавала до суду на колишнього чоловіка щодо стягнення аліментів.

23-річний брат Мамона, Дмитро, також до повномасштабного російського вторгнення був українським поліцейським. Його звільнили 14 червня 2022 року. За даними ХАЦ, працював у поліції як мінімум з жовтня 2019 року. Перейшовши на бік окупантів, отримав посаду  “інспектора дорожньо-патрульної служби”.

До людини з ПІБом Мамон Дмитро Сергійович “Приватбанк” подав позов про стягнення заборгованості за кредитним договором у сумі 84,7 тис. грн.

У двох зрадників є третій брат, 26-річний мешканець села Гроза Олександр Мамон, який також перейшов на бік ворога. Прокуратура заочно повідомила йому про підозру в колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України) та державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Цей Мамон також працював у поліції.

Перебуваючи до повномасштабної війни на посаді поліцейського відділу реагування патрульної поліції Куп’янського райвідділу поліції, він пішов на співпрацю з представниками держави-агресора та в липні минулого року добровільно зайняв так звану посаду “исполняющего обязанности инспектора дорожно-постовой службы отдела государственной инспекции безопасности дорожного движения управления внутренних дел ВГА Харьковской области”. Мамон виконував свої “службові обов’язки” протягом липня – вересня минулого року.

У переліку загиблих від російського ракетного удару по селу Гроза, який опублікувала поліція, є 56-річна Наталія Мамон. Вочевидь, це родичка братів-коригувальників.

За словами жителів села Гроза, Мамони мають свій будинок у селі. Окрім трьох синів, до росії втік і батько – Сергій Мамон.

“Два дні тут виїжджали, машинами тікали. Вони мені наручники одягали та батька розстрілювали. Ну, чоловіка, бо син – атовець. Вони прийшли в найперший день, і уже сказали, в кого є зброя, хто мислицець, хто атовець. А тут, от на тій вулиці, у нього три сини. І один тут був, а два в Куп’янську працювали. Усі пішли на росію робить. Це Мамони. Прізвище – Мамони. Усі там Мамони в росії. Мамон Сергій – це батько, Мамон Володимир – це син, Мамон Олександр – син, і Мамон Дмитрій –син. Сергійовичі усі”, – розповіла МГ ​​”Об’єктив” мешканка села Гроза Любов Плетінка.

Після того, як Володимир та Дмитро Мамони втекли до рф, вони отримали у вересні минулого року паспорти держави-агресора.

Раніше СБУ опублікувала скріни телефонної переписки, які підтверджують, що Володимир Мамон знав точну адресу та час проведення поминального обіду й передав ці дані російським окупантам.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі